Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
BER OM ENDRING: – Når avtalen er så strikt at ingen vil inngå den er tiden inne for å dra i nødbremsen, mener Sveinung Stensland i Høyre. Arkivfoto

Stensland (H) støtter industrien i priskrangel: – Her må det ryddes opp

Sveinung Stensland (H) mener Beslutningsforum har gått for langt i sine krav til legemiddelselskapene om gratismedisiner.  

Publisert: 2019-02-21 — 14.00 (Oppdatert: 2019-02-20 — 14.22)

De regionale helseforetakene og legemiddelselskapene krangler om vilkårene for bruk av legemidler som ennå ikke har fått markedsføringstillatelse. Konsekvensen er at pasienter går glipp av medisiner gjennom Compassionate use-ordninger, slik Dagens Medisin har skrevet.

Retningslinjene som Beslutningsforum har vedtatt er omstridt fordi de pålegger legemiddelselskapene å levere legemidler gratis på ubestemt tid. Beslutningsforum krever dette for å hindre at sykehusene sitter igjen med uforutsigbare store regninger.

– Avtaleutkastet som foreligger nå går for langt, og det motarbeider målene i Legemiddelmeldingen. Dette går utover norske pasienter og deres mulighet til å få prøve det nyeste av medisiner. Det er utfordrende for meg å akseptere. Jeg synes ikke uttalelsene fra myndighetshold har vært bra, og her må man ta en ny vurdering, sier Sveinung Stensland, helsepolitisk talsperson i Høyre.

Les debattinnlegg: Compassionate Use på rett spor

– For mye «tøffing»
– Du går hardt ut mot din egen regjering?

– Min jobb er ikke å forsvare regjeringen, men å sørge for at det som Stortinget har vedtatt, blir fulgt opp av forvaltningen. Jeg har kun én interesse og det er norske pasienter. Jeg har hatt dialog med helseministeren og synes det er bra at han vil se på saken, sier Stensland.

Les også: Høie kaller partene inn til møte

Stensland forteller at han ble advart mot konsekvensene av innstrammingene allerede i 2017.

– Det blir litt for mye at vi skal tøffe oss overfor industrien. Vi kan ikke gå så langt at det ikke blir noen avtale. Her må det ryddes opp, sier Stensland, som mener de nye retningslinjene legger for mye ansvar over på industrien.

– Kan ikke bare tenke pris
– Jeg har stor sympati for innvendingene som har kommet, blant annet det som gjelder finansieringsansvar på ubestemt tid. Det er faktisk myndighetene som har ansvar for finansiering av legemidler, og vi kan ikke forvente gratis medisiner til evig tid. Som en oppstart som en del av utvikling er noe annet, og det er jo også industrien villig til.

Han minner om at Norge har fire legemiddelpolitiske mål.

– Ett av dem er lavest mulig pris, men vi må ikke glemme de andre målene som omhandler innovasjon, likeverdig og rask tilgang på legemidler. Jeg har forståelse for at arbeidet med felles nasjonale retningslinjer ble satt i gang, men når avtalen er så strikt at ingen vil inngå den er tiden inne for å dra i nødbremsen, mener Høyrepolitikeren.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Konflikt mellom KS og Legeforeningen

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!