KONKURRANSEFORBUD? – Vi kan ikke forby konkurranse om oss helsepersonell og tro at dette løser alt, skriver artikkelforfatteren.

Konkurransedyktigheten i helsevesenet

Arbeiderpartiet (Ap) synes det er riktig at man skal konkurrere med lønn og arbeidsvilkår for direktørene i helseforetakene – parallelt med at det ikke er en prioritet å gjøre sykehusene til konkurransedyktige arbeidsplasser med attraktive arbeidsvilkår for oss som jobber i helse.

Publisert
Amalie Kollstrand

Svaret er ikke å hindre at det kommer nye private sykehus som kan være konkurransedyktige

DAGENS MEDISIN HAR publisert en lønnsoversikt for direktørene i de regionale helseforetakene, hvor samtlige tjener over to millioner kroner. Høyest ligger direktør Terje Rootwelt, som fikk utbetalt en samlet godtgjørelse på over tre millioner kroner. Det er ikke til å komme unna at dette er veldig høye lønninger. Også når det gjelder direktørnivå.

Svaret fra statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) er at helselederne må være konkurransedyktige. Dette er noe som tydeligvis kun gjelder på direktørnivå. For når det gjelder helsepersonell, er det en annen sak. Dersom Arbeiderpartiet synes det er vanskelig å rekruttere sykepleiere, helsefagarbeidere og leger til sykehusene, er altså svaret å hindre at det kommer nye private sykehus som kan være konkurransedyktige.

UROVEKKENDE. Under AP-landsmøtet nylig vedtok partiet at helseforetakene kan si nei til nye private tilbud hvis det går utover beredskapen i sykehusene. Man kan alltid si at det ikke er nok helsepersonell, og det kommer aldri til å bli nok sykepleiere. Altså vil det – med Ap sitt forslag – ikke kunne oppstå nye private tilbud.

Rødt foreslo det samme på Stortinget nylig, ikke overaskende.

At Arbeiderpartiet skal komme med noe som i realiteten kan bli et forbud som løsning, i stedet for å ville konkurrere om helsepersonell, er urovekkende.

Se også: Kjerkol svarer om helselederlønninger

ATTRAKTIV ARBEIDSPLASS. Ved alle andre arbeidsplasser, når det er for få folk og høy etterspørsel, må arbeidsgiver komme med attraktive tilbud som gjør at folk ønsker å jobbe der. Er det fordi at det er flest kvinner som jobber i helsevesenet, at det er lettere å si vi ikke skal få lov å ha alternativer? Økonomistillinger og direktørstillinger skal få kastet penger etter seg, men vi som jobber med pasienter, blir kompensert med å måtte jobbe netter, helger og ferier.

Økonomistillinger og direktørstillinger skal få kastet penger etter seg, men vi som jobber med pasienter, kompenseres med å måtte jobbe netter, helger og ferier

Vi kan ikke forby konkurransen for oss helsepersonell og tro at dette løser alt, og jeg tror heller ikke det er intensjonen til Arbeiderpartiet. Skal vi få løftet helsepersonell som gruppe og gjøre det attraktivt for unge å ville jobbe i sykehus, kan ikke svaret være noe annet enn å konkurrere om oss. Ikke fortell hvor vi kan jobbe og ikke jobbe.

Se også: Tordner mot høye helselederlønninger

PARADOKSET. Arbeiderpartiet synes det er riktig at man skal konkurrere med lønn og arbeidsvilkår for direktørene i helseforetakene, mens det ikke er en prioritet å gjøre sykehusene til konkurransedyktige arbeidsplasser med attraktive arbeidsvilkår for oss som jobber i helse.

Da er det altså lettere å fjerne alternativene, sånn at vi ikke har noe annet sted å gå. Eller slutte å jobbe i helsesektoren, som dessverre er, og blir, løsningen for mange.


Oppgitte interessekonflikter: Artikkelforfatteren opplyser at hun til  høsten stiller til valg for Høyre i Arendal og i Agder.

Powered by Labrador CMS