FORLENGER KRAVENE: OUS-direktør Bjørn Erikstein sier det er viktig for OUS at spesialistutdanningen holder et høyt nivå. Arkivfoto: Per Corneliussen Foto:

OUS viderefører operasjonskrav i spesialistutdanningen

– Her ved Oslo universitetssykehus viderefører vi krav om prosedyrer og obligatoriske kurs, sier administrerende direktør Bjørn Erikstein etter bråket om spesialistutdanningen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Fagmiljøet er i opprør etter at obligatoriske kurs og prosedyrelister er tatt ut av forskriften om spesialistutdanning for leger, slik Dagens Medisin tidligere har skrevet.

Mens det tidligere var et krav at legene måtte ha utført et visst antall operasjoner, er dette nå bare anbefalinger fra Helsedirektoratet. Både leger og politikere har reagert – og Legeforeningen frykter resultatet blir dårligere spesialister i fremtiden. Derfor har også enkelte leger varslet at de tror det vil vokse frem to godkjenningsløp for spesialister fordi de vil stille ekstra krav utover det myndighetene gjør.

– Forstår at leger reagerer
Nå varsler sjefen ved Norges største sykehus at de samme kravene som før skal gjelde.

– OUS vil stille krav til å benytte de prosedyrene og de praktiske ferdighetene som er blitt anbefalt av legeforeningens spesialistkomiteer, sier administrerende direktør Bjørn Erikstein ved Oslo universitetssykehus til sykehusets egne nettsider.

Han viser til at praktiske ferdigheter i mange tilfeller, særlig i kirurgien, er selve kjernen i det å utøve spesialiteten. Erikstein sier derfor at han forstår at leger reagerer når dette ikke forskriftsfestes.

– Forstår bekymringen
– Jeg har stor forståelse for bekymringen som oppstår blant en del leger. Og jeg støtter deres vurdering av at det kan oppstå variasjon i kravene som blir stilt til LIS-ene avhengig av hvilket sykehus de tar spesialistutdanningen ved, sier Erikstein.

«Derfor vil OUS ta ansvar og sørge for at både prosedyrekrav og læringsmål er oppnådd før sykehuset godkjenner at læringsmålene er oppnådd. Tilsvarende gjelder også de tidligere obligatoriske kursene. Disse videreføres og det blir et krav å ta disse ved OUS. Foretaket må godkjenne at alt er fullført før Helsedirektoratet i sin tur godkjenner spesialisten», skriver sykehuset.

Allerede i 2017 varslet de administrerende direktørene at prosedyrelister og obligatoriske krav skal ivaretas i ny utdanning. Legeforeningen frykter likevel at dette kan fravikes så lenge det ikke er forskriftsfestet.

Powered by Labrador CMS