KAN REDDE LIV: – En betydelig andel av dem som dør av hjerteinfarkt, dør mens de venter på medisinsk hjelp. Tilgangen til en slik oppløsning er fordelaktig og vil kunne redde liv, sier fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket om det nye norske produktet. Foto: Colourbox.com

Foto:

Norsk produkt skal gjøre det lettere å ta akuttmedisin mot hjerteinfarkt

Ved mistanke om hjerteinfarkt teller hvert minutt. Rett behandling så fort som mulig er livsviktig. Et nytt patent for å få i seg acetylsalisylsyre, er på vei.

Publisert Sist oppdatert

Legemiddelet Coxor fra Asamedic lanseres onsdag klokka 12. Norge blir det første landet der det kommer for salg. Professor i kardiologi Dan Atar ved Oslo universitetssykehus Ullevål er rådgiver for Asamedic. Han forklarer forskjellen mellom det nye produktet og andre medisiner med acetylsalisylsyre (ASA) til bruk ved hjerteinfarkt eller mistanke om hjerteinfarkt.

– Utfordringen er at en pille kan være vanskelig å svelge eller tygge tørt når man har brystsmerter og vann er ikke alltid lett tilgjengelig. I tillegg tar det noe tid før piller løser seg opp i magen og får virkning i kroppen. Coxor er flytende og tas raskere opp i kroppen, skriver Atar i en epost til NTB.

Administrerende direktør Geir Ivar Westen i Asamedic beskriver det nye produktet i et intervju med patentbyrået Onsagers. Coxor består av en liten beholder på størrelse med en leppestift. Flaskens kork er fylt med ASA, virkemiddelet i aspirin, i pulverform. I flasken er det en oppløsningsvæske.

– Ved å skru på korken, faller pulveret ned i beholderen med oppløsningsvæsken. I motsetning til vann, løser denne væsken opp ASA på bare få sekunder, sier Westen.

Tatt opp raskere

VÆSKE: – Prinsippet med å løse opp ASA i væske, er ikke nytt. Vi hadde før preparatet Dispril, en tablett med ASA som man løste opp i vann og drakk, sier Steinar Madsen. Foto: Vidar Sandnes

ASA kan ha god effekt ved behandling av hjerteinfarkt. Det er et blodfortynnende virkestoff som gjør at blodforsyningen til hjertet blir opprettholdt.

En randomisert studie publisert i International Journal of Clinical Pharmacology and Therapeutics i oktober i fjor, viser opptaket av ASA hos personer som hadde drukket aspirin oppløst i væske, tre minutter etter inntak. Nivået i blodet var opptil dobbelt så høyt sammenlignet med personer som tok aspirin ved å tygge en tablett.

Per i dag er det å tygge en tablett anbefalt metode for å få i seg ASA så fort som mulig ved mistanke om hjerteinfarkt.

Symptomer på hjerteinfarkt

Når deler av hjertemuskelen mister blodforsyningen, sendes det signal til hjernen i form av brystsmerter, som gir oss beskjed om å roe ned.Det er viktig å ta symptomer på hjerteinfarkt alvorlig. Hvis brystsmertene er kraftige brystsmerter og varer i mer enn fem minutter, kan det være tegn på et hjerteinfarkt. Da bør du ringe 113 med én gang.Typiske symptomer på hjerteinfarkt:smerter, vanligvis lokalisert midt i brystetSmerten kan stråle ut i armer, rygg, mage og opp i kjeven. Den endrer seg ikke med pusten. Smerten blir beskrevet som klemmende, stikkende eller sviende, og er ofte sterk og vedvarende. Den forsvinner heller ikke ved bruk av medisiner som nitroglyserin.kortpustethet som kommer plutseligkvalme og oppkastkaldsvetting, klam og blek hudangsthalsbrann kan i noen tilfeller være tegn på hjertesykdomKilde: Nasjonalforeningen

– En betydelig andel av dem som dør av hjerteinfarkt, dør mens de venter på medisinsk hjelp. Tilgangen til en slik oppløsning er fordelaktig og vil kunne redde liv, sier fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til NTB.

Da Dispril forsvant

Legemiddelverket har vært involvert i prosessen med å godkjenne Coxor for reseptfritt salg. Det skjedde i 2021, men legemiddelet har ikke vært i salg ennå.

– Prinsippet med å løse opp ASA i væske, er ikke nytt. Vi hadde før preparatet Dispril, en tablett med ASA som man løste opp i vann og drakk, sier Madsen.

For 12 år siden forsvant Dispril fra markedet. Siden har man måttet tygge eller knuse tabletter for å få så rask virkning som mulig. I andre land finnes det flytende ASA i kapsler, men heller ikke de gir så rask effekt som det nye produktet.

– Det er fint å få tilgang til et preparat nå som er enkelt å bruke, sier Madsen.

Han anbefaler alle i risikosonen, særlig personer over 65 år, å ha smertestillende midler med acetylsalisylsyre tilgjengelig, spesielt i situasjoner hvor det kan ta tid før man får hjelp av helsepersonell.

Les også: Studie: Middelhavsdiett er sunnere enn fettredusert diett for hjerte- og karpasienter

(©NTB)

Powered by Labrador CMS