Økologisk mat – hvor står vi?

Økologisk landbruk er mer i tråd med en bærekraftig utvikling – der vi tar vare på resursene for kommende generasjoner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Stig Bruset, spesialist i allmennmedisin og fastlege ved Regnbuen Helsesenter, Lierskogen
VITENSKAPSKOMITEEN for mattrygghet (VKM) konkluderte 30.4 2014, etter oppdrag fra Mattilsynet, at det ikke var grunnlag for å si at økologisk mat er bedre eller dårligere for helsen enn konvensjonelt produsert mat.
Rapporten fikk mye publisitet, men samtidig var dette et vanskelig spørsmål å besvare. Tidligere hadde blant annet den norske Mor- og barnundersøkelsen (Moba), basert på et materiale med 28.192 kvinner, vist at kvinner som spiste mer økologiske matvarer, hadde mindre risiko for å utvikle svangerskapsforgiftning.
BAK VÅRE NABOER. Økologiske matvarer kan tenkes å ha flere positive effekter:

  • De inneholder mindre plantevernmidler,
  • innholdet av naturlige beskyttende stoffer som antioksidanter er høyere,
  • økologiske produkter bidrar til en sunnere tarmflora.


Norge ligger på bunnen i europeisk sammenheng når det gjelder omsetning av økologiske matvarer (cirka én prosent), mens Sverige og Danmark ligger høyere med henholdsvis fire og syv prosent.
TIL Å STOLE PÅ. Diskusjonen om hvorvidt økologisk mat er sunnere enn konvensjonelt dyrket mat, har lenge bølget frem og tilbake, og den kan deles inn i flere spørsmål. Det første er om økologiske matvarer inneholder mindre sprøytemidler enn konvensjonelt dyrket mat? Her er svaret et utvetydig ja. Ifølge Mattilsynet er det, med ett unntak i 2010, ikke funnet plantevernmiddelrester i norske økologiske matvarer. Det er svært få (én–tre per år) i importerte matvarer, mens det i konvensjonelle produkter blir funnet plantevernmidler i 50–60 prosent av prøvene.
Det andre spørsmålet er om man kan stole på at en matvare er økologisk dyrket? Her er også svaret ja, hvis matvaren er merket med Debio-merket (Ø), som betyr at gården maten kommer fra, må oppfylle bestemte krav og at det blir foretatt stikkprøver og kontroller. Dette er gjort for at forbrukerne skal kunne stole på produsentene.
SUNNERE. Det tredje spørsmålet er om økologiske matvarer inneholder flere sunne næringsstoffer og færre usunne næringsstoffer.
Også her er svaret ja, og dette er konklusjonen i en studie publisert i september 2014 fra Universitetet i Newcastle. En gruppe på 18 forskere fra åtte europeiske land gjennomgikk 343 vitenskapelige artikler der man sammenlignet økologisk mat med ikke-økologisk mat. Dette er den største sammenlignende studien som hittil er gjort, og den viser klart at økologisk mat er sunnere.
Forskerne konkluderte med at økologisk dyrkede matvarer inneholdt mellom 18–69 prosent mer antioksidanter enn vanlig mat. Den andre nyheten var at økologisk dyrket mat inneholder mindre tungmetaller, særlig kadmium, enn konvensjonelt dyrket mat. Forskerne fant også langt mindre rester etter sprøytemidler og høyere innhold av enkelte vitaminer.
BÆREKRAFTIG. Alt landbruk innebærer at man bruker jordas ressurser gang etter gang for å dyrke planter. Konvensjonelt landbruk baserer seg på å bruke kunstgjødsel som inneholder noen viktige næringsstoffer for at plantene skal vokse. Man bruker også sprøytemidler som skal hindre angrep av sykdom og insekter.
Innen økologisk landbruk brukes naturlig gjødsel, som inneholder langt flere næringsstoffer og man unngår sprøytemidler. Dette betyr at jorda bedre bevarer sin sammensetning av mineraler og andre næringsstoffer og beholder en sunnere bakterieflora. Denne bakteriefloraen i jorda hjelper til med å bryte ned næringsstoffer slik at plantenes røtter lettere får tatt disse opp. Økologisk landbruk er derfor mer i tråd med en bærekraftig utvikling der vi tar vare på resursene for kommende generasjoner. Husk at vi ikke har arvet jorda av våre foreldre – vi har lånt den fra våre barn.
Ingen oppgitte interessekonflikter
Referanser:
VKM rapport 30.04.2014.
Torjusen H, Brantsæter, AL, Haugen M m.fl. Reduced risk of pre-eclampsia with organic vegetable consumption; results from the prospective Norwegian Mother and Child Cohort Study. BMJ Open 2014;4: e006143.doi:10.1136 /bmjopen-2014-006143
Barański M, Srednicka-Tober D, Volakakis N m.fl  Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses. Br J Nutr. 2014 Sep 14;112(5):794-811. doi: 10.1017/S0007114514001366. Epub 2014 Jun
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 10/2015

Powered by Labrador CMS