
Brenna snur – vil inkludere brystkreft som yrkesskade: – Et historisk gjennomslag
Det går mot flertall på Stortinget for en lovendring som inkluderer brystkreft som yrkesskade.
Forskning viser at sykepleiere som jobbet seks eller flere netter på rad i fem år eller mer, hadde 80 prosent høyere risiko for brystkreft enn dem som bare jobbet på dagen, skriver TV 2.
Brystkreft står ikke i dag på listen over yrkessykdommer, og sykepleiere som får brystkreft, kan dermed ikke søke om yrkesskadeerstatning.
Regjeringen har kommet med flere forslag til å endre yrkesskadeloven, men sa at det er for tidlig å inkludere brystkreft.
Nå snur de og vil inkludere brystkreft som yrkesskade.
– Stortinget kommer til å understreke at kvinner som får brystkreft gjennom å ha jobbet nattarbeid gjennom mange år, eller jobber med å slukke brann og bli utsatt for kjemikalier og de kreftformene som kan ramme kvinner og menn der, er særlig tilfeller som også skal få mulighet til å få yrkesskadeerstatning, sier Tonje Brenna til TV 2.
– Historisk gjennomslag
Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund er glad for at politikerne har lyttet og at de gjør noe med regelverket for yrkesskade.
– Endelig! Dette er et historisk gjennomslag for likestilling og rettferdighet i arbeidslivet. Etter å ha jobbet for nye regler for yrkesskade i en årrekke, så lytter endelig politikerne. Alle skal være trygge på jobb; også i kvinnedominert sektor. Dagens signaler om at det nå blir politisk gjennomslag på Stortinget, betyr enormt mye, sier Sverresdatter Larsen.
Også leder Mette Nord i Fagforbundet er jubler over at brystkreft skal inkluderes i yrkesskadelista.
– Dette er virkelig en gledens dag! En stor seier for arbeidstakere som i en årrekke har kjempet for å få erstatning for den belastningen de tar på vegne av samfunnet, når de skaper gode helse- og brann- og redningstjenester. Nå gir vi dem en økonomisk trygghet tilbake, sier hun.