UENIGE: Peter Chr. Lehne (t.v.), leder av Norsk Manuellterapeutforening, og Lennart Bentsen, manuellterapeut og leder av faggruppen for manuellterapi i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) er uenige om manuellterapeuter bør få egen autorisasjon.

Foto:

Manuellterapeuter ønsker egen profesjon

Det er full strid mellom Norsk Fysioterapeutforbund og Norsk Manuellterapeutforening etter at Helse- og omsorgskomiteen har foreslått å gi manuellterapeuter egen autorisasjon.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

I et debattinnlegg i Dagens Medisin viser fysioterapeut Lennart Bentsen til en innstilling fra Helse- og omsorgskomiteen 15. februar til Stortinget, om endringer i Helsepersonelloven.

Der skriver han at manuellterapeuter er tatt med i et forslag fra komiteen om å få egen autorisasjon som helsepersonell. Ettersom de allerede er fysioterapeuter, mener han at det i praksis betyr at mange fysioterapeuter med spesialisering i manuellterapi tvinges til å søke om en ny autorisasjon.

Norsk Manuellterapeutforening skriver i et tilsvar på debattinnlegget at det ikke er noen tvang – og at det er frivillig å søke autorisasjon. Leder Peter Chr. Lehne viser i innlegget til at de organiserer majoriteten av manuellterapeuter.

Identitet som fysio
– Vi er fysioterapeuter som har tilhørighet og identitet i fysioterapien. Hele vår eksistens og virke ligger i fysioterapien. Hvis manuellterapeuter blir en egen profesjon, frykter vi at neste steg blir en egen profesjonsutdanning – helt løsrevet fra fysioterapien. Mange manuellterapeuter med identitet og virke som fysioterapeut må nå søke ny autorisasjon, sier Lennart Bentsen til Dagens Medisin.

– Med all sannsynlighet vil manuellterapeuters tilleggskompetanse – henvisnings-, rekvisisjons- og sykmeldingsrett – og høye kompetansetakst følge denne autorisasjonen. For ikke å miste disse rettighetene og kompetansetakstene man har utdannet seg til og hatt i mange år, må man nå dobbel-autorisere seg for å beholde. Det er klart dette er tvang. Å kontre dette med å si det er frivillig å søke autorisasjon som manuellterapeut, er arrogant.

FULL FORVIRRING: – Dersom alle profesjonene som påberoper seg å være spesialister i muskel og skjelett nå blir autorisert vil vi ha fem ulike profesjoner. Stakkars pasientene som må orientere seg i dette, sier Gerty Lund, leder i Norsk Fysioterapeutforbund. Foto: NFF

Stammer fra lovforslag
Gerty Lund, leder i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF), forklarer at konflikten stammer fra et lovforslag for å gi autorisasjon til andre helseprofesjoner, som naprapater og osteopater. I et lovforslag fra Helse- og omsorgskomiteen om å inkludere disse i helsepersonelloven, er også manuellterapeutene inkludert.

For ordens skyld har Norsk fysioterapeutforbund vært imot at også disse gruppene skal få autorisasjon begrunnet med manglende faglig dokumentasjon.

– Det er noen av manuellterapeutene som ønsker å bli autorisert alene. Det som skjer dersom lovforslaget går gjennom, er at alle må søke om autorisasjon for å kunne benytte tittelen, sier Lund.

Hun sier at NFF organiserer om lag 40 prosent av fysioterapeutene med spesialisering innen manuell terapi.

Lund forklarer at bakgrunnen for at manuellterapeutene er foreslått som egen profesjon i forslaget, er at de er medlemer av LO, og at LO har jobbet for at de skal inkluderes i lovforslaget – selv om det ikke var med i det opprinnelige høringsforslaget til lovendringen.

– En egen autorisasjon til manuellterapeuter har vært på høring tidligere og blitt stemt ned av Stortinget, sier Lund. 

Hun peker også på at alle manuellterapeutene har en grunnutdanning i fysioterapi, og derfor hører innunder deres paraply.

Jobber for spesialisering
Norsk Fysioterapeutforbund, som er medlem av Unio, har jobbet for at alle 14 fysioterapispesialiseringer – inklusiv manuellterapeutene – skal godkjennes som spesialister.

– Vi ønsker disse offentlig godkjent som spesialister i henhold til § 51 i Helsepersonelloven, slik  sykepleiere og leger får, sier Lund.

– En lege har en grunnutdanning, og så har de en spesialisering. Sykepleiere har kommet innunder den offentlige spesialistgodkjenningen for en av spesialiseringene, mens de venter på å få innlemmet de resterende videreutdanningene innen sykepleie.

– En slik videreutdanning i manuellterapi gir rettigheter til å henvise til spesialist og skrive sykmelding. Det er en ordning vi er svært glad for, forklarer Lund.

Hun frykter at de nå skal få en særegen autorisasjon, som vil gjøre det vanskelig å få offentlig godkjenning til de tretten andre spesialistutdanningene.

Vil beholde manuellterapeutene
– De som ønsker dette av manuellterapeutene, ønsker å oppnå en annen autorisasjon for å bli en annen profesjon enn fysioterapeuter. De vil nok jobbe mot en egen utdanning som manuellterapeuter som ikke inkluderer fysioterapi i bunn, med varighet på fem år.

– Vi ønsker å ha manuellterapeutene i Norsk Fysioterapeutforbund, offentlig godkjent som spesialister, forklarer Lund.

Lund opplyser at innstillingen til Stortinget fra Helse- og omsorgskomiteen skal voteres over 3. mars.

– Utgangspunktet er at det er flertall i komiteen. Jeg tror ikke de fullt ut har skjønt at dette er fysioterapeuter med videreutdanning. Det er ingen andre land i verden som har manuellterapi som en egen autorisasjon. Så dette blir et helt særnorsk fenomen.

– Dersom alle profesjonene som påberoper seg å være spesialister i muskel- og skjelett nå blir autorisert, vil vi ha fem ulike profesjoner. Stakkars pasientene som må orientere seg i dette.

– Pasienthensyn
Peter Chr. Lehne, som leder Norsk Manuellterapeutforening, forklarer hovedargumentet til Dagens Medisin.

– Her må pasienthensyn og hensynet til rasjonelle pasientforløp veie tyngst. Norsk Manuellterapeutforening, som organiserer hovedtyngden av manuellterapeutene i landet, mener autorisasjon vil gi et riktig bilde av yrkesgruppens kompetanse og rolle i helsevesenet, sier Lehne til Dagens Medisin.

– På muskel- og skjelettområdet har manuellterapeuter, til forskjell fra fysioterapeuter, lignende fullmakter som legenes. Det vil vi si at vi kan ta ansvaret for hele behandlingsforløpet til muskel- og skjelettpasienter, gjennom adgang til å sykmelde, henvise til spesialisthelsetjenesten og bildediagnostikk.  

Lehne mener at en autorisasjon og målrettet regulering av yrkesgruppen vil føre til en enda bedre avlastning for fastlegene på muskel- og skjelettområdet.

– Muskel- og skjelettpasienter utgjør om lag en tredel av konsultasjonene på legekontorene. En autorisasjon vil gi riktig informasjon til både pasienter og samarbeidende helsepersonell. Én av mange effekter vil være færre misforståelser og mer rasjonelle pasientforløp. Flere pasienter vil finne frem til riktig behandler og få adekvat behandling raskere.

– Hvorfor kan ikke Norsk Manuellterapeutforening organiseres som spesialister, slik NFF ønsker?

– NFF ønsker offentlig spesialistgodkjenning av 13 fysioterapeutgrupper. Ingen av dem har fullmakter eller yrkesrolle som manuellterapeutenes. En spesialistgodkjenning sammen med disse gruppene vil derfor ikke bidra til å løse pasientenes og samarbeidende helsepersonells informasjonsbehov, sier Lehne.   

– Det interessante spørsmålet er vel hvorfor NFF bruker så mye ressurser på å motarbeide noe som manuellterapeuter ønsker å oppnå. Vi tror NFF vil være bedre tjent med å arbeide for noe på vegne av sine grupper. 

Powered by Labrador CMS