Autorisasjon av manuellterapeuter

Når autorisering av manuellterapeuter beskrives som «tvangsautorisering», er det ikke bare urimelig, men også direkte galt. Man kan søke om å bli autorisert, og det er frivillig.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Peter Chr. Lehne

Innlegg: Peter Chr. Lehne, leder av Norsk Manuellterapeutforening

NORSK FYSIOTERAPEUTFORBUND (NFF) har lenge arbeidet imot autorisasjon av nye grupper som manuellterapeuter, naprapater og osteopater. Dette er en rendyrket profesjonskamp, og det er trist at NFF ikke bruker mer av sine ressurser på å arbeide for noe.

Lennart Bentsens seneste innlegg i Dagens Medisin er så ensidig og ubalansert at grunnlaget for en rasjonell debatt om autorisering av disse nye gruppene dessverre blir svært vanskelig.

TIDEN ER INNE. Når Bentsen eksempelvis beskriver dette som en «tvangsautorisering», er det ikke bare urimelig, men også direkte galt. Man vil kunne søke om å bli autorisert, og det er frivillig.

Diskusjonen for og imot autorisasjon av manuellterapeuter har pågått i 20 år. Alle sider av saken er godt opplyst, og godt kjent i alle relevante miljøer.

Flere pasienter vil finne frem til riktig behandler og få adekvat behandling raskere

Stortingsflertallet er nå av den oppfatning at tiden er inne for å autorisere manuellterapeuter.

ET RIKTIG BILDE. Norsk Manuellterapeutforening organiserer hovedtyngden av manuellterapeutene i Norge. Det er vår oppfatning at autorisasjon vil gi et riktig bilde av denne yrkesgruppens kompetanse og rolle i helsevesenet.

Det vil gi riktig informasjon til både pasienter og samarbeidende helsepersonell.

ET FREMSKRITT. Én av mange effekter vil være færre misforståelser og mer rasjonelle pasientforløp. Flere pasienter vil finne frem til riktig behandler og få adekvat behandling raskere.

Vi må dessverre konstatere at dette ikke samsvarer med Norsk Fysioterapeutforbunds profesjonspolitiske ambisjoner, men for innbyggerne og Helse-Norge i sin alminnelighet vil det være et fremskritt.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS