Abelias Tarjej Bjørgum sier Abelia allerede i 2018 varslet departementet om behovet for å endre på arbeidet: –  Den gang for døve ører, sier han.

Foto: Abelia

Vil ha handlingsregel for IKT-initiativ i helse

Reaksjonene fra aktørene i ehelse-Norge etter Riksrevisjonens knusende kritikk mot helsemyndighetenes IKT-arbeid er kraftige. Abelia ber om endring.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Rapporten fra Riksrevisjonen ble lagt fram tirsdag: Her får Helse- og omsorgdepartementet og Direktoratet for e-helse knusende kritikk for arbeidet med Én innbygger – én journal, og direktoratet er viet en egen del av rapporten, der de får sterk kritikk for konsulentbruken.

Tarje Bjørgum er leder for bærekraft og helse i Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, som har over 2.400 medlemmer.

– Toppstyrt tankegang
Abelia har flere ganger kritisert planene for Akson, den felles journalløsningen for kommunene. Planene har vært meget omstridte, og forskere, politikere, Legeforeningen og leverandører er blant dem som har advart mot milliardprosjektet.

Les alle Dagens Medisins artikler om Akson her

Nå sier Bjørgum til Dagens Medisin at de mener rapporten er nedslående lesning.

– Riksrevisjonen peker på at de digitale problemene vi står i skyldes den toppstyrte tankegangen som har preget IT-utviklingen sektoren de siste årene. Spesielt ille gikk det med fjorårets skandaleprosjekt Akson. Vi har kastet bort tid og millioner av helsekroner, noe som har gått ut over pasientene.

–  Rapporten viser at innovasjon og digital omstilling lar vente på seg. Det er spesielt frustrerende når bedrifter og innovasjonsmiljøene må stå og se på mens kompetanse, ressurser, løsninger og teknologi ikke utnyttes godt nok. Det er altfor mye som fremdeles blir gjort på gamlemåten ute i helsesektoren.
Vil ha handlingsregel

Han legger til at Abelia allerede i 2018 varslet departementet om behovet for å endre på arbeidet.
–  Den gang for døve ører, sier Bjørgum.

–  Vi mener at Riksrevisjonens rapport viser Norge trenger en handlingsregel for IKT-initiativ i helse- og omsorgssektoren, der rollene til aktørene tydeliggjøres og rendyrkes og kompetansen anvendes.

Abelia mener følgende to prinsipper må legges til grunn:  At myndigheter skal utøve styring gjennom å formulere mål og strategier, rammebetingelser, standarder og krav.

Og – at næringslivet kan bidra med kompetanse og teknologi, utforske løsningsrommene, designe og utvikle produkter, løsninger og tjenester som løser helsesektorens utfordringer og behov, og kommersialisere og skalere disse i et globalt marked.

–  Nå må vi rigge ehelse-utviklingen bedre i fortsettelsen. Gigantprosjekter, byråkrati- og  direktoratstyre gir ikke de gode løsningene som skal fungere i praksis lokalt der tjenestene utføres og pasientene befinner seg, avslutter Bjørgum.

Powered by Labrador CMS