
FØLGER MED: Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke i Helse- og omsorgsdepartementet sier at departementet vil følge nøye med på utviklingen og effekten av tiltakene som ble lagt frem i fjor.
Foto: Per Corneliussen
FØLGER MED: Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke i Helse- og omsorgsdepartementet sier at departementet vil følge nøye med på utviklingen og effekten av tiltakene som ble lagt frem i fjor.
Foto: Per CorneliussenHOD om legenes pengekrav: – Vi er kjent med det
– Det er en fagforeningens rolle og rett å stille krav og ha høye ambisjoner. Så må vi politikere vurdere hva som kan og bør innfris, sier statssekretær Maria Jahrmann Bjerke om Legeforeningens krav om flere millarder til fastlegeordningen.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Torsdag omtalte Dagens Medisin en fastlege i Stavanger som har måttet stå lenger i jobben fordi ingen har villet overta ansvaret for fastlegepraksisen hans.
Legeforeningen mener at problemene for fastlegeordningen vedvarer, og vil ha regjeringen til å gi ut tre ganger mer enn de så langt har lovet.
– Det er utfordringer med rekruttering og stabilitet i fastlegeordningen, skriver statssekretær Maria Jahrmann Bjerke i Helse- og omsorgsdepartementet på e-post til Dagens Medisin.
Forpliktende opptrapping
Bjerke viser til at dette ble dokumentert i evalueringen av fastlegeordningen som ble lagt frem i august 2019.
Evalueringen ble gjennomført av konsulentselskapene EY og Vista Analyse på oppdrag fra Helsedirektoratet, og viste blant annet at arbeidsbelastningen hadde økt.
– Utfordringsbildet som beskrives der ligger til grunn for handlingsplanen for allmennlegetjenesten, som vi la frem i mai 2020. Handlingsplanen ble lagt frem som en forpliktende opptrappingsplan, skriver Bjerke.
– Hva tenker du om at helsesjefen i Stavanger sier at de sliter med å rekruttere, også til vikar-stillinger?
– Jeg synes det er bekymringsfullt. Jeg merker meg allikevel at Stavanger ikke har hatt problemer før, og at de selv påpeker at det kan være noen særlige forhold som bidrar til utfordringen denne gangen.
Vil følge med
I fjor sa helse- og omsorgsminister Bent Høie at han mente at tiltakene i handlingsplanen som ble lagt frem ville snu utviklingen.
– Vi vil følge nøye med på utviklingen fremover og på effekten av tiltakene i planen. Helsedirektoratet har fått i oppdrag å følge med. I tillegg skal Helsedirektoratet anskaffe en følge-evaluering av planen. På bakgrunn av dette vil vi vurdere om det er behov for å justere tiltak i handlingsplanen og eventuelt fremme nye for å møte utfordringene, skriver Bjerke.
– Hvordan reagerer du på kravet fra Legeforeningen om flere milliarder til ordningen?
– Jeg/vi er kjent med Legeforeningens krav.
450 millioner mer
Bjerke viser til at det er satt av 450 millioner kroner til å styrke fastlegeordningen i årets statsbudsjett.
– Vil dere gi mer til fastlegeordningen? Hvis ja: hvor mye og når?
– Handlingsplanen ble lagt frem som en forpliktende opptrappingsplan. Over planperioden fram til 2024 vil regjeringen fremme forslag om å styrke allmennlegetjenesten med 1,6 mrd. kroner sammenlignet med saldert budsjett i 2020. I 2021 har regjeringen styrket bevilgningen til tiltak i planen med 450 mill. kroner sammenlignet med saldert budsjett 2020.
– Hva tenker du om at Legeforeningen krever 4,8 milliarder kroner til ordningen?
– Som sagt er vi kjent med Legeforeningens krav. Det er en fagforenings rolle, og rett, å stille krav og ha høye ambisjoner. Så må vi politikere vurdere hva som kan og bør innfris.
Tillbake till Politikk og økonomi
Relaterte saker
Kommentarer
-
Tore Olai Høghjelle 02.03.2021 19.21.24
Når du kun indeksregulerer takster og fasttilskudd i 20 år uten å tilføre friske midler vil naturlovene til slutt slå inn. De siste 20 årene har verden blitt snudd på hodet med bl.a. IT-teknologi og en rekke nye krav. Fastlegene har i praksis digitalisert hele primærlegetjenesten uten et øre i kompensasjon. Mens enhver mellomstor bedrift og offentlige virksomheter med respekt for seg selv har IT-avdelinger med egne budsjett, har vi gått fra penn og papir til heldigitaliserte legekontor betalt av de samme midlene som alltid. Hvis ordningen bryter sammen blir 4,8 milliarder småpenger mot hva det kommer til å koste den enkelte og samfunnet. Hvis samfunnet mister grepet og definisjonsmakten i dette helseområdet, og ikke lenger kan tilby en trygg og robust primærlegetjeneste - vil det føre til enda mer privatisering. Trenger ikke være bare galt i det, men det kan føre til mer fragmentering og kjøp-og-salg mentalitet.
-
Sven Richard Haugvik 02.03.2021 14.08.18
Bjerke uttaler at det kan være noen særlige forhold som bidrar til utfordringen denne gangen. Mulig denne utfordringen blir besvart med ytterligere utredninger, hvis man kjenner myndighetene rett, til tross for at problemstillingen i 2020 synes rimelig komplett utredet og dokumentert allerede. En kan i et retroperspektiv undre på om de mange utredningsgruppene allikevel kan ha oversett "særlige forhold", altså? Hva disse i så fall kan være, vil i første omgang angå Stavanger, slik jeg forstår statssekretæren, og så kommer kanskje andre kommuner etterhvert. Dette vil uansett ta tid, noe vi antakelig ikke har tid til.
-
Arnulf Heimdal 02.03.2021 09.36.42
Dette er den billigste løsningen. Alternativet er mye dyrere; fastlønn med normalarbeidstid og vikarstafett i mange år fremover. Handlingsplanen virker ikke og vil ikke redde fastlegeordningen.