NYE FUNN: Finn Holm i EY presenterte hovedfunnene i fastlegerapporten til helseminister Bent Høie, KS, Legeforeningen og flere andre onsdag. Foto: Siri Ø. Eriksen

– Krevende situasjon for fastlegeordningen

Nær halvparten av de spurte fastlegene rapporterer at arbeidsbelastningen nå er uhåndterbar.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Rekrutteringssvikten av fastleger i en rekke norske kommuner førte til at Stortinget i fjor bestemte å evaluere fastlegeordningen. Ernst & Young og Vista Analyse har på oppdrag fra Helsedirektoratet gjennomført evalueringen av fastlegeordningen. Onsdag ble rapporten overlevert til helseminister Bent Høie under en pressekonferanse i Helsedirektoratet.

Formålet med evalueringen har vært å få kunnskap om status og utfordringer for fastlegeordningen.

– I dag har vi gleden av å presentere nøkkelfunn fra vår rapport som til sammen er på 250 sider, sier Finn Holm, partner i Ernst & Young.

Her kan du lese hele evalueringen.

Dette er hovedtrekkene i rapporten:

* Arbeidsbelastningen har økt de siste 3-5 år

* En betydelig andel av fastlegene opplever nå arbeidsbelastningen som uhåndterbar. 46 prosent oppgir redusert livskvalitet og frykter at totalbelastningen går utover kvaliteten på pasientbehandlingen.

* Nye oppgaver og større volum synes å være hovedårsakene til arbeidsbelastningen. 

* For få vil bli fastlege, og for mange er på vei ut av yrket

– Det er en krevende situasjon for fastlegeordningen, konkluderer Holm, som har ledet arbeidet med evalueringsrapporten.

Virkelighetsbeskrivelsen i rapporten stemmer dermed godt overens med budskapet som Legeforeningen har formidlet.

Bare ni prosent vil bli fastlege
Rapporten viser at 10 prosent av fastlegene er på vei ut av yrket. Blant leger i spesialisering og medisinstudenter er det kun ni prosent som sier de vil bli fastlege.

– Barrierene for å tre inn i fastlegeyrket er økonomisk utrygghet, mangel på sosiale ordninger og stor arbeidsbelastning, sier Holm.

– Under press
EY ble bedt om å svare på tre spørsmål sin evaluering: har fastlegeordningen hatt ønsket effekt? Hvordan har endrede rammebetingelser påvirket ordningen? Og i hvor stor grad er dagens rammebetingelser bærekraftige?

– Det er ingen som har sagt at fastlegeordningen som prinsipp er feil modell. Men stabiliteten er på vei ned. Rekrutteringsutfordringen er en trussel og vi ser at ordningen er under press. Det må flere leger inn for å løse utfordringene. Men det er trolig bare en del av løsningen, man må også se på andre måter å avlaste fastlegen på, sier Holm.

Rapporten viser også at 40 prosent av kommunene har utviklet legeplaner og at de i for liten grad bruker fastlegene til planarbeid. Kommunene er fornøyd med egen oppfølging av fastlegene, men fastlegene opplever at kommunen er for distansert.

262 intervjuer
Evalueringsteamet har gjennomført intervjuer i 25 utvalgte kommuner i hele landet. De har intervjuet kommunerepresentanter, fastleger, fastlegenes samarbeidspartnere, spesialisthelsetjenesten og Nav.

– Til sammen har vi snakket med 262 personer i tjenesten, og det er god bredde i utvalget, sier Holm.

De har også gjennomført tre store spørreundersøkelser blant leger i spesialisering, medisinstudenter, fastleger og kommuner. Svarprosenten blant de unge legene er på hele 70 prosent.

– Interessen for å delta har vært god, sier Holm.

Legeforeningen har lenge etterlyst handling fra myndighetene for å stogge fastlegekrisen, og har ventet utålmodig på denne evalueringen. En kartlegging foreningen gjorde i vår viste at 47 kommuner i Norge sa de hadde store problemer med fastlegeordningen. Det er mer enn en firedobling fra 2017, da VG gjorde tilsvarende kartlegging. Også flere store byer sliter nå med å rekruttere fastleger, blant annet Bergen og Trondheim.

Powered by Labrador CMS