Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

KNAPPHET: Folkehelseinstituttet opplyser at det ikke er nok doser av pneumokokkvaksinen til å vaksinere alle som anbefales å ta vaksinen.

Foto: Gatty Images

Leger må prioritere hvem som skal få pneumokokk-vaksine

Kun et begrenset antall pneumokokk-vaksiner er tilgjengelige i år. Folkehelseinstituttet oppfordrer leger til kun å forskrive pneumokokkvaksine til personer som klart faller inn under anbefalinger om vaksinasjon.

Publisert: 2020-10-26 — 15.45

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler i utgangspunktet alle personer over 65 år, eller som har en sykdom eller tilstand som gjør at de har høyere risiko for å få alvorlig pneumokokksykdom, å ta pneumokokkvaksine.

Pneumokokker er en bakterie som kan gi blant annet lunge- eller bihulebetennelse, men også blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse.

Nå melder imidlertid FHI at det kun vil være et begrenset antall doser av pneumokokkvaksinen Pneumovax tilgjengelig i 2020. Folkehelseinstituttet opplyser samtidig at instituttet forventer å få inn flere doser i første kvartal av 2021.

Individuell, samlet risiko

Det er ikke mulig å gjøre en overordnet vurdering av hvem som bør få vaksinen, i følge FHI.

– Det er viktigere å ta hensyn til den individuelle, samlede risikoen for alvorlig pneumokokksykdom, som for enkelte kan overgå risikoen knyttet til enkelttilstander. Pasientens lege er den nærmeste til å gjøre en slik samlet, individuell vurdering, sier seniorforsker Brita Askeland Winje ved Avdeling for smittevern og vaksine i en pressemelding.

I dagens situasjon med knapphet på vaksiner bør leger kun forskrive pneumokokkvaksine til personer som klart faller inn under anbefalinger om vaksinasjon, skriver FHI.

Bør vurdere utsettelse

For personer med medisinske tilstander som gir moderat risiko for alvorlig pneumokokksykdom bør lege gjøre en medisinsk vurdering av om vaksinasjon kan utsettes, heter det fra FHI.

– Vi ber om at personer som ikke er anbefalt vaksine har forståelse for denne prioriteringen, uttaler Winje.

Har satt av doser til utvalgte grupper

Folkehelseinstituttet oppgir samtidig at det er avsatt tilstrekkelig antall vaksinedoser til personer uten miltfunksjon, hivpositive og personer som har gjennomgått stamcelletransplantasjon.

Det er også snart tomt for influensavaksiner. Det er også her mangel på grunn av økt global etterspørsel etter at koronapandemien satte inn.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

DM ARENA DIGITAL: Makt og Covid-19

DM Arena Digital: Lungekreft & screening

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!