Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

Illustrasjonsbilde: Gettyimages

Snart tomt for influensavaksine

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver i en pressemelding at de har igjen om lag 60.000 doser til risikogrupper og helsepersonell.

Publisert: 2020-10-26 — 10.45 (Oppdatert: 2020-10-26 — 11.46)

Saken er oppdatert

I meldingen fra Folkehelseinstituttet skriver de at noen kommuner og helseforetak har lagt inn ekstra bestillinger på vaksine i høst. Ettersom noen var raskere enn andre vil det være forskjeller rundt om i landet på om det er mangel på vaksiner, eller ikke.

FHI har til nå fått tak i 1.2 millioner doser influensavaksine, mens behovet er estimert til 1.6 millioner mennesker.

Mangelen skyldes økt global etterspørsel etter influensavaksine på grunn av koronapandemien.

– Vi får nå en del henvendelser fra både helsepersonell og kommuner om at det begynner å gå tomt for vaksine og at det er vanskelig å prioritere hvem som bør få og ikke, sier seniorrådgiver i FHI, Kjersti Rydland i pressemeldingen.

– Vi har forsøkt å få tak i flere doser i lang tid, men har foreløpig ikke lyktes. Vi arbeider selvfølgelig fortsatt for å skaffe flere doser til Norge, sier Rydland

Prioriterer risikogrupper og eldre
FHI har gått ut med en anbefaling om hvem som bør vaksineres, det omfatter dem som har en del sykdommer som gjør at man er mer utsatt for influensa – i tillegg til alder over 65 år.

De minner i et skriv om bestilling og fordeling av resterende vaksinedoser at influensavaksiner er forbeholdt målgruppene frem til 1. desember.

– De vi antar har høyest risiko er dem med flere risikofaktorer, men influensa er uforutsigbar og hvorvidt du blir alvorlig syk avhenger også av restimmunitet etter tidligere influensainfeksjoner og generell helsetilstand. Det er derfor vanskelig å gi generelle råd for intern prioritering mellom pasienter og vi har valgt å ikke gjøre det til nå. Vi har imidlertid presisert hvilket helsepersonell som bør ha vaksine. Det er først og fremst dem med nær pasientkontakt i forbindelse med behandling og pleie som utgjør den størst smitterisikoen for pasientene, sier Rydland i pressemeldingen.

 

Noen er allerede tomme

NRK melder at Årdal kommune i Sogn for øyeblikket er helt tomme for vaksiner. De skriver at kommunen har bestilt 200 ekstra vaksiner, og venter på å få disse levert.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

DM ARENA DIGITAL: Makt og Covid-19

DM Arena Digital: Lungekreft & screening

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!