ADVARER: Bent Høie mener tobakksindustrien bør være bekymret over å få ham tilbake i førersetet for folkehelsepolitikken. Foto: Siri Øverland Eriksen

Skal få tobakksindustrien til å «skjelve i buksene»

Bent Høie (H) feirer at han får tilbake ansvaret for folkehelsepolitikken med å sende en kraftig advarsel til tobakksindustrien.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Fredag ble det klart at Bent Høie igjen får ansvaret for folkehelse- og eldrepolitikken.

– Folkehelse er et område jeg har et brennende engasjement for og mange av tiltakene jeg tok initiativ til da jeg hadde ansvar for feltet, skal nå gjennomføres, sier Høie til Dagens Medisin fredag ettermiddag.

– For å ha en god helsepolitikk fremover, må vi ha en god folkehelsepolitikk. Det handler spesielt om psykisk helse, og for eksempel unge jenters psykiske helse – her må vi få vite mer og bli flinkere til å forebygge.

Statsråden mener det særlig er én gruppe aktører som har grunn til å merke seg at han er tilbake.  

– Vi skal styre videre i tråd med Granavolden-plattformen. Politikken ligger fast, men når det gjelder folkehelsepolitikken, så tror jeg ikke minst tobakksindustrien har grunn til å skjelve i buksene.

Ser etter kraftige virkemidler

– Har ikke industrien hatt grunn til å være bekymret under folkehelseministrene vi har hatt de siste årene?

– Jo, de fulgte også opp, men jeg er hele tiden ute etter nye virkemidler for å unngå at nye generasjoner blir avhengig av tobakk. Vi har sett en positiv utvikling for røyketobakk, men jeg er bekymret for snus og erfaringene med e-sigaretter som vi hører om fra USA.

– Så nå som Frp er ute, bør industrien skjelve?

– Industrien bør skjelve fordi jeg har overtatt, fordi den vet at jeg har kommet med kraftige virkemidler tidligere, sier Høie, og viser til innføringen av de «standardiserte» mørkegrønne pakningene for snus og røyk.

Vurderte Listhaugs habilitet

Nylig skrev Dagens Næringsliv at Helse- og omsorgsdepartementet mente Sylvi Listhaug burde fratas ansvar for tobakksområdet. Listhaug, som er nær venninne med kommunikasjonsdirektøren i tobakksselskapet Philip Morris, var statsråd for folkehelse frem til desember 2019.

Utgangspunktet for at det ble gjort en vurdering av statsrådens habilitet var en henvendelse sendt fra Philip Morris til HOD angående den amerikanske legemiddelmyndigheten FDA sin godkjenning av IQOS – et oppvarmingssystem for tobakk som utvikles av Philip Morris.

– Viser du med dette til Sylvi Listhaug og sakene om hennes eventuelle interessekonflikter knyttet til tobakksindustrien?

– Jeg viser til at jeg har et sterkt engasjement for feltet.

Justis- og beredskapsdepartementet vurderte saken dithen at Listhaug trolig ville være inhabil i saker om tobakksselskapet, men ikke saker om tobakksområdet generelt.

Helt konkret hva endringene vil bestå av med Bent Høie tilbake bak roret, er imidlertid ikke klart.

– Det må vi komme tilbake til. Det er jo også lagt frem en tobakksstrategi som vi skal følge opp, sier Høie.

– Blir så lenge statsministeren vil

For over ett år siden ble Bent Høie utnevnt som ny fylkesmann i Rogaland, en stilling som venter på ham. Høie har også meldt om at han ikke ønsker å ta gjenvalg som nestleder i Høyre til våren.

– Du har jo en jobb som venter på deg og skal ikke fortsette som nestleder. Hvor lenge blir du værende?

– Det må du spørre statsministeren om. Jeg gjør jobben så lenge statsministeren og velgerne vil. Jeg stortrives, og bruker ikke tid på å tenke på at jeg en gang i fremtiden skal bli fylkesmann, og kommer til å fokusere fullt og helt på denne jobben så lenge jeg har den.

Powered by Labrador CMS