Multisyke trenger bredde-medisinsk legekompetanse

Det kreves breddemedisinsk legekompetanse å håndtere de multisyke pasientene, og det er behov for å styrke generalistkompetansen i primærhelsetjenesten. Ingen er bedre egnet til å hjelpe pasienter med sammensatte lidelser og behov enn en spesialist i allmennmedisin.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Berit Marie Lien

Innlegg: Berit Marie Lien, spesialist i allmennmedisin, veileder i allmennmedisin og fastlege ved Nøtterøy Legesenter

I DAGENS MEDISIN, under tittelen Får kronisk syke stadig mer ansvar for egen helse?, viser Ph.D.-stipendiat Oda Karin Nordfonn til sitt doktorgradsarbeid, der hun blant annet konkluderer med at hjertesviktpasientene trenger «et mer koordinert og helhetlig behandlings- og oppfølgingstilbud». Det refereres til et behov for «å se hele pasienten i en tid med økende kompleksitet hos den enkelte pasient».

Jeg kunne ikke ha vært mer enig.

OVERSER FASTLEGEN? Det er når Nordfonn kommer til tiltakene, at hun etter min mening kommer skjevt ut. Hun anbefaler en modell med «hjertesviktkoordinatorer» i kommunene – nok et eksempel der forskere som er fjernt fra den kliniske hverdagen, skal finne nye diagnosespesifikke løsninger.

Anbefalingen av en modell med «hjertesviktkoordinatorer» i kommunene er nok et eksempel der forskere som er fjernt fra den kliniske hverdagen, skal finne nye diagnosespesifikke løsninger

Som spesialist i allmennmedisin og fastlege i samme praksis i over 20 år ser jeg det som en viktig del av min jobb å koordinere tjenestene rundt mine pasienter. Men det blir stadig vanskeligere i en oppsplittet helsetjeneste.

Er det noe vi bør fokusere på fremover, så er det å få til god samhandling i primærhelsetjenesten. Her foreslår Nordfonn det motsatte. Har forskeren oversett fastlegens sentrale rolle?

KOMPLEKSITETEN. Nordfonn er opptatt av hjertesviktpasientene. Vi har i det siste sett at det har blitt brukt betydelige ressurser på å få til bedre pasientforløp i primærhelsetjenesten rundt pasienter med andre diagnoser, for eksempel «kols-forløpet».

Svakheten ved denne typen diagnosespesifikke forløp er at pasientene sjelden har bare kols eller hjertesvikt. De har ofte også andre diagnoser, som nyresvikt, angina, hjerterytmeproblemer, diabetes, infeksjoner, reumatisk sykdom og senfølger etter kreftsykdom. I tillegg har de ofte lange medikamentlister.

KJERNEOPPGAVEN. Fastlegen kjenner de komplekse pasientene sine godt. Det å koordinere tjenester rundt de sykeste pasientene, er én av fastlegens kjerneoppgaver. Likevel nevner ikke Nordfonn fastlegens rolle når hun foreslår tiltak til forbedring. Hun er opptatt av kontinuitet og helhetlig oppfølging rundt pasientene, noe fastlegene er premissleverandør for.

Med den voksende andelen av multisyke pasienter i primærhelsetjenesten har fastlegene en essensiell rolle. Det krever breddemedisinsk legekompetanse å håndtere disse pasientene. Gullet i fastlegeordningen er akkurat det Nordfonn etterspør: kontinuitet og helhetlig behandling.

FRAGMENTERINGEN. Det er klart at med en sviktende fastlegeordning, nye «siloer» i primærhelsetjenesten, helprivate helseaktører, og stadig mer subspesialiserte sykehusleger, blir tilbudet til pasientene fragmentert. Det er ingen tvil om at pasientene trenger tett oppfølging og noen til å koordinere alle tjenestene.

Nordfonns forslag om at dette ansvaret kan overlates til ulike team der leger og sykepleiere fra sykehusene sendes ut til primærhelsetjenesten, er etter min mening ikke veien å gå. Det ville bli både dyrt og lite hensiktsmessig.

SAMSPILLET. Det må derimot satses på godt samarbeid mellom de allerede etablerte strukturene i primærhelsetjenesten. Det er behov for å styrke generalistkompetansen i primærhelsetjenesten. Ingen er bedre egnet til å hjelpe pasienter med sammensatte lidelser og behov enn en spesialist i allmennmedisin.

Skal vi yte bedre helsehjelp og omsorg, må vi få til et godt samarbeid med dyktige hjemmesykepleiere i kommunen. Jeg krysser fingrene for at helseministeren og regjeringen har seriøse hensikter med å styrke fastlegeordningen når de legger frem handlingsplanen denne våren. For pasientenes skyld.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS