Karhrine Myhre, administrerende direktør i Norway Health Tech, og Håkon Haugli, administrerende direktør i Abelia. Foto: Norway Health Tech/Abelia

Krever slutt på kjøp av IT-systemer som ikke snakker sammen

Abelia og Norway Health Tech vil ha handlingsregel for offentlige IT-prosjekter

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Om regjeringen skal nå sine mål om innovasjon og digital omstilling av helse- og omsorgssektoren, må det skjer store endringer, mener NHO-organisasjonene Abelia og Norway Health Tech.  

Vil ha handlingsregel
I et brev nylig sendt til helseminister Bent Høie (H), ber de respektive direktørene for organisasjonene, Håkon Haugli og Kathrine Myhre, om at det blir tatt nye grep.
Et av disse er å kommunisere «klart og tydelig» til både helsetjenesten og leverandørene – at fra nå av – vil det bli slutt på å kjøpe produkter og IT –systemer som ikke snakker sammen.

– Et slikt signal vil sende en beskjed til markedet om å tilpasse sine tjenester, og samtidig gjøre mer innovasjon og digital omstilling mulig, heter det.

«Sammenblandede roller»
De mener en handlingsregel om hvem som skal utføre hva innen offentlige IT-prosjekter nå er nødvendig.

Videre pekes det på at «uklare og sammenblandede roller hemmer og forsinker innovasjon og realisering av bærekraftige løsninger»

– Norge trenger derfor en handlingsregel for alle IKT-initiativ i helse- og omsorgssektoren der rollene til aktørene tydeliggjøres og rendyrkes.

I brevet peker de på mange utfordringer, hvorav disse bør håndteres umiddelbart, skriver de:

En felles grunnmur for digitale tjenester, nasjonal styring og gjennomføring, nasjonal tjenesteleverandør, konseptvalgsutredning for Nasjonal løsning for kommunal helse- og omsorgstjeneste og Helseplattformen Midt-Norge.
Om sistnevnte, Helseplattformen, skriver de:  

– Mange peker på at dette er et omfangsrikt prosjekt med svært høy risiko. Det er ikke slik at helsetjenesten kan dra dette lasset alene. Før noen kontrakter signeres må det sikres tilstrekkelig innovasjonsrom for tredjepartsaktører å bygge videre på, heter det i brevet.

– Lik null
Abelia og Norway Health Tech mener videre at det er en stor utfordring at de som tar beslutninger om nye helseinitiativer ikke har kjennskap til den raske innovasjonen og dynamikken som finnes ute i markedet.

– Nærings- og innovasjonsmiljøenes representasjon i den nasjonale styringsriggen er lik null, skriver de, og legger ved en liste på godt over ti eksempler på manglende eller svak medvirkning fra aktører i næringslivet.

Powered by Labrador CMS