Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
KREVER MER: – Vi er glade for alt vi får, men det må komme mye mer hvis vi skal møte den tiltagende rekrutteringskrisen, sier Tom Ole Øren, leder av Allmennlegeforeningen, her fotografert under Legeforeningens landsstyremøte nylig. Foto: Vidar Sandnes

10 millioner mer til fastlege-hjelp

I revidert statsbudsjett er det satt av 10 millioner mer til rekruttering av flere fastleger.

Publisert: 2018-06-08 — 11.30 (Oppdatert: 2018-06-07 — 14.09)

– Vi er glade for alt vi får, men det må komme mye mer hvis vi skal møte den tiltagende rekrutteringskrisen, sier Tom Ole Øren, leder av Allmennlegeforeningen.

I 2012 ble det opprettet et rekrutteringstilskudd til kommuner som sliter med å rekruttere fastleger, men ordningen ble i en periode avviklet på grunn av lavt antall søknader. Dette har brått snudd: I år kom det 46 søknader fra kommuner som til sammen søkte om 36 millioner kroner. Det er langt mer enn potten på 13,9 millioner kroner.

KrF: Det vi fikk til nå
I forhandlingene om revidert budsjett ble det nylig satt av 10 millioner kroner ekstra til denne ordningen. Det tar Olaug Bollestad og KrF æren for.

– Dette fikk vi forhandlet inn. Vi skulle gjerne ha forhandlet inn mer, men dette var det vi fikk til nå. Det betyr at flere kommuner kan få dette tilskuddet, og det er vi glade for, sier Olaug Bollestad, som leder helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Dermed kan noen flere kommuner få tilskudd, selv om det fortsatt er flere søkere enn det er midler. Bollestad varsler at hun vil fortsette å slåss for mer midler til fastlegeordningen i nye budsjettforhandlinger til høsten.

– Fastlegeordningen er nav-et i helsetjenesten, og gjør både at helsevesenet og familier går rundt. Det ble en liten håndsrekning i revidert, men vi legger en større for dette i et nært og godt samarbeid med Legeforeningen, sier Bollestad, som sier KrF vil jobbe for at det utdannes flere leger og at flere av medisinstudentene kan ha praksis i kommunene.

– Bekrefter en alvorlig situasjon
– Dette er en bra start, og det er bra at ordningen ble utvidet i Stortinget. Søkningen til denne tilskuddsordningen bekrefter at vi er i en alvorlig situasjon. Kommunene ønsker både hjelp og midler til å sette i gang ekstraordinære tiltak for å få leger til å søke på fastlegestillingene, sier Øren.

Det gis inntil 200.000 kroner i tilskudd til etablering av nyopprettet fastlegeavtale med få eller ingen innbyggere. Midlene kan også brukes til å legge til rette for spesialistutdanning i allmennmedisin for både nyansatte og etablerte leger i kommunen når dette vil bidra til bedre stabilitet og rekruttering. Det gis også tilskudd til andre kompetansehevende tiltak i allmennlegetjenesten, som vil bidra til bedre stabilitet og rekruttering

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Doktern 08.06.2018 15.27.13

  Politikerne burde skamme seg over sine tullete prioriteringer. Istedet for å gi milliarder i skattelette til de med høy lønn og til rike, kunne de ha prioritert et velfungerende helsevesen. Dette er ikke noe en "ikke klarte å få til", dette er noe politikerne enkelt kunne fikset, men de VELGER å ikke gjøre det.

 • lege 08.06.2018 13.39.46

  De virkelig store kostnadene kommer etterhvert når fastlegeordninger går i oppløsning i kommune etter kommune, vikarbyråene overtar, og stadig flere blir henvist / innlagt i sykehusene pga at de legene som kjente pasientene har sluttet. Dette er en varslet utvikling som politikerne ikke har villet ta alvorlig, og som nå kommunene og sykehusene må ta regningen for. Dette skjer på Høie sin vakt.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!