MER KARTLEGGING: - At fastlegene tydelig sier at det har skjedd noe det siste året - det kan vi ikke finne ut av ved å undersøke kun en uke i januar, sier forsker Steinar Hunskår, som har vært ansvarlig for kartleggingen av fastlegenes tidsbruk. Foto: Vidar Sandnes

– Må gjennomføre flere fastlege-undersøkelser

Ansvarlig for fastlege-kartleggingen, forsker Steinar Hunskår, mener det trengs ytterligere kartlegging av fastlegers arbeidshverdag.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Som Dagens Medisin skriver, er KS kritisk til undersøkelsen om fastlegers tidsbruk, som ble lagt frem tirsdag.

- Gjennomsnittstallene for arbeidstid sier ikke så mye om den faktiske arbeidssituasjon for den enkelte fastlege, uttalte Tor Arne Gangsø, områdedirektør for KS Arbeidsliv.
Ansvarlig for undersøkelsen på vegne av Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin, forsker Steinar Hunskår, mener imidlertid at undersøkelsen holder vann, og har følgende kommentar til at KS savner et mer nyansert bilde:

 – Hvis vi skreller bort all legevakt, så jobber fortsatt fastlegene i gjennomsnitt femti timer i uken; Det betyr ganske enkelt at halvparten jobber mer enn femti timer i uken, sier Hunskår til Dagens Medisin.
Flere undersøkelser
– KS viser til at det er forskjell på en sovende vakt og en vakt på en travel by-legevakt, kan dette da sammenlignes?

 – Nei, men det har vi heller ikke tenkt. Vi er helt innstilt på at alle parter kan få mer detaljerte tabeller på dette, sier Hunskår, som sier at det vil bli gjort videre undersøkelser.

– Ja, det er noen spørsmål som ikke kan besvares ved at hver enkelt lege sitter og skriver ned fra dag til dag. Blant annet tidsperspektivet; At fastlegene tydelig sier at det har skjedd noe det siste året - det kan vi ikke finne ut av ved å undersøke kun en uke i januar. Vi har allerede rekruttert flere hundre leger for å være med i videre undersøkelser.

– I hvilken grad er det en svakhet at undersøkelsen, som baserer seg på selvrapportering fra fastlegene, ble sendt ut i en tid der det var et enormt fokus på fastlegeordningen i media og øvrig?

Flest kvinner
– Det er et veldig viktig metodespørsmål og det har vi vært opptatt av fra dag én. Vi har sammenlignet med undersøkelser fra tidligere som har hatt et par hundre deltakere. Vi satt oss et veldig hårete mål om å greie ett tusen deltakere, og nå har vi altså greid nesten to tusen.
Les også: Allmennlege-lederen: - Jeg er nøktern optimist

 – Vi har også et eget tillegg bakerst i rapporten der vi har sammenlignet alle våre deltakende leger med fastlegepopulasjonen i Norge.

– I undersøkelsen har vi altså litt flere kvinner enn menn. Det skulle bety at tallene våre er for lave, fordi kvinnene ligger tre timer i uken under mennene. Så ved en underrepresentasjon av menn, så er faktisk feilmarginen den veien. Vi føler oss veldig trygge på metoden. Det er også en del objektive ting som gjør at vi vet hva resultatet burde være, og vi ser at vi treffer også der, sier Hunskår.

Det var tirsdag at undersøkelsen om fastlegenes tidsbruk lagt frem. Helse- og omsorgsdepartementet bestilte undersøkelsen i fjor, fordi de ville kartlegge hvordan fastlegene fordeler tiden sin.

 Den viser at det er stor variasjon i hvor mye fastlegene jobber, og at de i snitt jobber 55,6 timer i uken.

Powered by Labrador CMS