Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

RISIKO: Behandling med daklizumab er forbundet med risiko leverskade og leversvikt, ifølge EMA. Illustrasjonsfoto: Thinkstock

RISIKO: Behandling med daklizumab er forbundet med risiko leverskade og leversvikt, ifølge EMA. Illustrasjonsfoto: Thinkstock

Trekker nytt MS-legemiddel fra markedet etter alvorlige bivirkninger

Alvorlige bivirkninger ligger bak beslutningen om å trekke et nytt MS-legemiddel fra markedet.

Annons:

Legemidlet daklizumab (Zinbryta), som brukes i behandlingen av MS, trekkes fra markedet globalt.

– Legene er kontaktet
– Vi har ikke eksakt oversikt over hvor mange norske pasienter som har fått dette. Men vi har allerede vært i kontakt med leger som har pasienter på dette legemidlet, sier medisinsk direktør i legemiddelselskapet Biogen, som markedsfører legemidlet i Norge, Espen Burum-Auensen, til Dagens Medisin.

Svært få norske pasienter har fått legemidlet, og Burum-Auensen opplyser at samtlige leger som har pasienter som har fått det, er kontaktet.

– Dette er en frivillig tilbaketrekking, av hensyn til pasientene, sier han.

Biogen og også AbbVie, som markedsfører legemidlet i andre land, annonserte fredag at dette skjer "til pasientenes beste".

Legemidlet er i dag tilgjengelig i EU, også Norge,  USA, Sveits, Canada og Australia.

Innskrenket bruken i november
Bruk av legemidlet har ført til dødelig leverskade.

I sommer startet de europeiske legemiddelmyndighetene EMA en gransking av legemidlet, fordi det hadde kommet flere meldinger om alvorlige tilfeller av leverskade – inkludert et dødsfall.  I november innskrenket EMA bruken av daklizumab, fordi det var risiko for «uforutsigbar og potensielt fatal, immunmediert leverskade».

Kommentarer

 • tk 07.03.2018 12.18.34

  Det er underlig.Etter testing i alle fase 1,2 og 3 så viser det seg at når det kommer til stykke er dette et farlig legemiddel.Men det er ikke så rart da Bukken passer havresekken i fase 1 og 2 studier og styrer og dikterer også fase 3 studier. Rituximab som er et gjennomprøvd medikament som viser seg å være blant de best virkende for MS pasienter, nei det kan vi ikke bruke fordi det har jo vært på markedet i 20 år og er kjent og har lav bivirknings profil, men er Off label da legemiddelindustrien ikke ville gjennomføre fase 3 pga forventet lav inntjening (selv om dette ville være det beste for pasienten). heldigvis har Svenskene 3 studier på rituximab og Haukeland har startet på oppfølgingsstudie. Allikevel er det mange sykehus bl.a. Ullevål som ikke vil gi dette til MS pasienter pga "Off label" og dermed ikke dokumentert godt nok. På tide å se på hvordan man godkjenner medisiner? man ser jo at resultater klinisk fra MS medisiner etter fase 3 ofte har dårligere effekt enn fra studier

Nyheter fra startsiden

Har kontrollert helsevesenets ressursbruk i 25 år

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!