Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Artikkelbilde

Foto: Thinkstock

EMA gransker MS-behandling

En pasient har dødd av leversvikt og det har vært rapportert om fire tilfeller av leverskade etter bruk av legemiddelet. 

Annons:

Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) har startet en gransking av legemiddelet daclizumab (Zinbryta), etter at en pasient døde av leversvikt. I tillegg har det vært rapportert fire alvorlige tilfeller av leverskade.

Det melder Legemiddelverket. 

Zinbryta ble godkjent til behandling av voksne pasienter med attakkvise former av multippel sklerose (MS) i juli 2016, men det er svært få pasienter som behandles med dette legemiddelet i Norge.

Observasjonsstudie
Faren for leverproblemer var kjent på godkjenningstidspunktet. For å minimere risikoen skal det tas blodprøver og tester av pasientens leverfunksjon både før, under og etter behandling.

Dødsfallet skjedde i forbindelse med en observasjonsstudie hvor pasienten fikk akutt fulminant leversvikt.

– Vi ønsker at leger skal være oppmerksomme på denne granskingen hvor det nå vurderes hva slags konsekvenser dette skal ha for bruken av legemidlet, og om det trengs ytterligere risikominimeringstiltak, sier lege David Bénée Olsen på Legemiddelverket i en uttallelse. 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • tk 29.06.2017 16.46.09

  Ja stakkars MS pasienter. Må bruke den ene sterke farlige medisinen etter den andre. Får de bivirkninger får de medisin mot det også. Til slutt er hånden full av piller som skal motvirke bivirkninger av andre medisiner. Når unge folk under 30 år må ta albyl for i det hele tatt å få i seg MS medisinen er det noe galt. Allikevel prioriteres ikke studier på d-vitaminer og kosthold eller ldn som bidrar til at mange er medisinfrie og holder sykdom i sjakk. Cellegift med stamcellestøtte, som svenske nevrologer mener kan være en kur, snakkes ned av flere norske nevrologer til fordel for bremsemedisin vi ikke kjenner langtidseffekten av. Er nevrologene på MS pasientens side, virkelig? Av og til lurer man. Ectrim 2016 i London, der konkluderte nevrologene med at man ikke hadde behov for HSCT da man hadde 12 potente bremsemedisiner og velge blant og flere var under veis til å bli godkjente.Hvem er prøvekaninene? jo MS pasientene. De tester ut den ene medisin etter den andre, og bytter i snitt år

 • pst 30.06.2017 16.28.25

  Helt naturlig.... Farmasien har jo kun et mål,,,, å tjene mest mulig penger, gjerne for en hver pris....

Nyheter fra startsiden

SYKEHUSENE INNFRIR IKKE HØIES PAKKEFORLØPS-KRAV

Færre kreftpasienter blir behandlet innen fristen1

FØRSTE STATSRÅD FOR ELDRE OG FOLKEHELSE

– Det er nok å gripe fatt i3

NY STATSRÅD FOR ELDRE OG FOLKEHELSE

Nå må Høie dele departementet med ny statsråd1

RIKSREVISJONEN AVDEKKER STORE SVAKHETER VED HELSEREGISTRE

– Det mangler reell resultatstyring og oppfølging

FORVENTNINGER TIL SYKEHUSTALEN

– Bent Høie må erkjenne tillitskrisen

NY FINANISERINGSORDNING FOR LEGEMIDLER

Mener Ap kritiserer ordning de selv ville innføre

SVÆRT SMÅ PASIENTGRUPPER MED ALVORLIG SYKDOM

Klargjør vilkårene for aksept av høyere medisinpris1

NY FINANSIERINGSORDNING FOR LEGEMIDLER

Taper millioner - varsler kutt3

RANDOMISERT STUDIE PÅ METAKOGNITIV TERAPI

Viste bedre effekt ved angst enn kognitiv terapi1

ENDRING FRA 1. JANUAR I ÅR:

Raskere tilbake-ordningen legges om1

Ny akuttmedisinsk forskrift

Sterkt kritiske til krav om bakvakt11

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!