MÅ VENTE: – I dag dør pasienter mens partene forhandler om pris, sier kreftlege Arne Berg ved Drammen sykehus. Foto: Marius Simensen Foto:

Kreftlegene ber Legeforeningen engasjere seg mer

– Vår oppfordring til Legeforeningen er at Legeforeningen aktivt bør påvirke myndighetene å få til ordninger til det beste for pasienten, sier onkolog Arne Berg.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ÅLESUND: – Vi ønsker at Legeforeningen blir en mer kritisk premissleverandør, sier kreftlege Arne Berg.

Han var blant innlederne til helsepolitisk debatt om et todelt helsevesen på Legeforeningens landsstyremøte tirsdag ettermiddag.

Berg er onkolog ved Drammen sykehus og styremedlem i Norsk onkologisk forening. Han understrekte at et todelt helsevesen ikke bare gjelder kreftpasienter, men at det også tar tid frem til beslutning om innføring av andre behandlinger, som for eksempel utfisking av blodpropp i hjernen.

Les saken: – Jeg synes dette har gått skandaløst langsomt

Forsinket innføring
Norsk onkologisk forening etterspør et større engasjement fra Legeforeningen sentralt i å evaluere avgjørelser og prosesser innen det nasjonale systemet for innføring av nye metoder (Bestillerforum/Beslutningsforum).

Berg mener det i dag går for sakte fra et legemiddel er godkjent og til norske pasienter kan få behandling med legemiddelet.

– Hvor mye skal jeg påvirke pasienten til å velge et alternativ som jeg vet er bedre enn det jeg kan tilby. Dette tenker jeg mye på, sa Berg og la til:

– Jeg har aldri sett noe kost-nytte-analyse som viser hvor mange som mister muligheten for substansiell livsforlengelse på grunn av forsinket innføring av nye medikamenter eller metoder. Dette er ikke myndighetene interessert i.

Berg viser til data på at pasienter fikk forverret prognose parallelt med tiden det tok frem mot beslutning om bruk av et nytt legemiddel.

– I dag dør pasienter mens partene forhandler om pris, understrekte Berg.

Alternativ løsning
Norsk onkologisk forening ønsker en modell hvor legemiddelfirmaene stiller aktuelle legemidler til rådighet til kostpris i en tidsbegrenset periode mens prisforhandlingene pågår.

Modellen forutsetter at staten garanterer etterbetaling av mellomlegget mellom kostpris og avtalepris dersom prisforhandlingene kommer i havn – og bør ha en klausul om at forhandlingsperioden kan forlenges gjennom en gjensidig avtale.

Onkologisk forening vil også sikre at pasienter som har fått behandling i ventetiden frem til beslutning, garanteres videre behandling, selv om legemiddelet ikke får ja til bruk.

«Vi tror et slikt system vil skape sterke insentiver for enighet mellom legemiddelfirmaene og myndighetene», heter det i Onkologisk forening sitt innspill til landsstyremøtet.

Powered by Labrador CMS