Behandling av pasienter med hypotyreose

De anbefalingene vi gir om behandling av pasienter med hypotyreose, er basert på europeiske og amerikanske retningslinjer, som tar utgangspunkt i eksisterende forskningsresultater.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Ingrid Norheim, M.D, seksjonsoverlege, Tyreoideaseksjonen ved Oslo Universitetssykehus. På vegne av styret i Norsk Tyreoideagruppe
I FORBINDELSE med Verdens Stoffskiftedag 25. mai skrev Thyroidea Norge et åpent brev til Den norske legeforening, Allmennlegeforeningen, Indremedisinsk forening, Endokrinologisk forening, Yngre legers forening og medisinerstudentforeningene. Brevet inneholder noen punkter som Norsk Tyreoideagruppe, underlagt Endokrinologisk forening i Den Norske Legeforening, ønsker å kommentere.
Det er som nevnt forskjellige årsaker til at tyreoideakjertelen ikke lager nok tyreoideahormon (T4 og T3). Det medisinske fagmiljøet mener at god klinisk vurdering, sammenholdt med de blodprøver vi benytter i Norge i dag, skiller godt mellom de ulike årsakene til hypotyreose. Hos noen ganske få pasienter kan diagnosen være vanskelig å stille, og gjentatte prøver, eventuelt spesielle tester, kan være nødvendig.
BEHANDLING. De anbefalingene vi gir i Norge vedrørende behandling av pasienter med hypotyreose, er basert på europeiske og amerikanske retningslinjer, som tar utgangspunkt i eksisterende forskningsresultater, der tyroksin (T4) er anbefalt preparat.
Hypotyreose er en sykdom med mange ansikt og ulike symptomer. Noen pasienter føler seg ikke bra selv etter «optimal behandling». Mye kan påvirke behandlingen. Dosen kan være for lav eller variere for mye. Opptaket i tarmen kan variere som følge av mat, kosttilskudd og medikamenter, som også kan påvirke omsetningen i kroppen. Livsstil, og pasientens nøyaktighet med doseringen, er også ulik og kan ha stor betydning for å ha en stabil behandling.
Man kan forsøke tillegg av T3 – Liotyronin – til de pasientene som føler at de ikke har god nok effekt av bare T4. Vi viser til artikkel i Utposten, allmennpraktiserende legers tidsskrift, vedrørende kombinasjonsbehandling ved hypotyreose.
Levaxin (T4), Euthyrox (T4) og Liotyronin (T3) kan skrives på blåresept til pasienter med lavt stoffskifte (hypothyreose).
UTENOM BLÅRESEPT. Tyreoideaekstrakt fra svin eller kveg (Armour Thyroid og Thyroid fra Erfa) til behandling av hypotyreose, kan man få ved individuell søknad til Statens Legemiddelverk. Ekstrakt fra thyroidea inneholder både T4 og T3. Dette går imidlertid utenom blåresept-ordningen og må betales av brukeren. Det er lite forskning tilgjengelig om hypotyreosebehandling med tyreoideaekstrakt.
Norske endokrinologer er åpne for at man kan prøve andre behandlinger for hypotyreose (Liotyronin og tyreoideaekstrakt) enn bare Levaxin eller Euthyrox, eller tyroxin – T4. Varsomhet bør imidlertid utøves, da T3 er det aktive tyreoideahormonet i kroppen, og T3 i både tyreoideaekstrakt og Liotyronin kan ha kraftig direkte effekt på cellene. Man risikerer bivirkninger i form av høyt stoffskifte.
LAKTOSEINTOLERANSE. Ved svingende thyroidea-verdier må man vurdere tarmsykdom som årsak til varierende opptak av medisinene. Tarmsykdom kan for eksempel være cøliaki og Crohns sykdom, og laktoseintoleranse påvirker også tablettopptaket i tarmen.
Det er viktig at de som ikke tåler laktose, unngår melkeprodukter. Ved laktoseintoleranse som gir problemer med oppsugingen av tyroksin, bør laktosefritt Tyroksin forskrives.
BINYREFUNKSJON. Binyrebarksvikt er en sjelden hormonsykdom, der binyrene etter hvert slutter å produsere kortisol. Pasientene kan bli kritisk dårlige før de får behandling, og det er viktig at binyresykdommen behandles før man gir tyroksin dersom pasienten også har hypotyreose. Leger bør også tenke på, og utrede for, kortisolmangel hos hypotyreosepasienter som generelt er dårlige.
Tegn på binyrebarksvikt er generelle symptomer med tretthet og slitenhet, langvarige infeksjoner, tørste, vekttap, økt behov for salt, lavt blodtrykk og behov for redusert dose tyroksin. Vi har ingen behandling som gjør at binyrefunksjonen tar seg opp igjen, slik noen mener. «Slitne binyrer» er et hverdagsbegrep som ikke bør lede til behandling med steroider, da behandlingen kan gi store bivirkninger.
BETENKELIG BINDING? Norsk endokrinologisk forening er en fagmedisinsk forening underlagt Legeforeningen – for leger med spesialiteten indremedisin og subspesialiteten hormonsykdommer (endokrinologi). Takeda Nycomed støtter ikke denne foreningen økonomisk.
Norsk Tyreoideagruppe, underlagt Norsk endokrinologisk forening, er en tverrfaglig interessegruppe av leger med spesialinteresse for tyreoidea-sykdommer. Den består av kirurger, radiologer, patologer, barneleger, ØNH-leger, laboratorieleger, nukleærmedisinere, endokrinologer, almenpraktiserende leger, øyeleger og flere.
RYDDIGE AVTALER. Norsk Tyreoideagruppe får ingen økonomisk støtte fra Legeforeningen. For å kunne gjennomføre nasjonale møter, arbeide med retningslinjer og være tilgjengelige for legene via nettet, har vi vært avhengig av hjelp. Vi har derfor søkt økonomisk støtte hos firmaer og pasientorganisasjoner som arbeider innen samme fagområde. Det har vært ryddige avtaler etter gjeldende regelverk mellom Legemiddelindustrien og Legeforeningen.
Vi er takknemlig for den gode støtten vi har fått fra Takeda Nycomed, Genzyme, Astra Zeneca og GE Healthcare og Norsk Tyreoideaforbund.
Henvisninger:
ATA – Guidelines. Diagnosis and Management of Thyroid Disease During Pregnancy and Postpartum. Endocrine Society, Thyroid, Vol 21, No 10, 2011.
ETA – Guidelines, Management of Thyroid Dysfunction during Pregnancy and Postpartum: An Endocrine Society Clinical Practice Guidelines. JCEM, Aug 2007, 92(8) (Supplememt): S1-S47
ATA – Guidelines. Clinical practice Guidelines for Hypothyroidise in Adults. Thyroid Vol 22, Number 12, 2012
2012 ETA-Guidelines: The Use of L-T4 + LT3 in the Treatment og Hypothyroidism. W. M. Wiersinga et al. Eur Thyroid Journal. 2012;1:55-71
2013. T4 og T3 i kombinasjon ved hypotyreose – et behandlingsalternativ? Lars Omdal og Sara Hammerstad. Utposten 2. 2013
Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS