Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

LAGER NETTPORTAL: Tormod Bjånes (t.v.) og Andreas Westin er overleger i klinisk farmakologi ved henholdsvis Helse Bergen og St. Olavs hospital, og står bak nettstedet Farmakologiportalen.

LAGER NETTPORTAL: Tormod Bjånes (t.v.) og Andreas Westin er overleger i klinisk farmakologi ved henholdsvis Helse Bergen og St. Olavs hospital, og står bak nettstedet Farmakologiportalen. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Samler alle farmakologiske laboratorier i ny nettportal

– Tidligere måtte man ringe rundt til sykehus for å finne ut hvilke laboratorier som tilbyr hvilke farmakologiske analyser, sier opphavsmennene.

Annons:

Tidligere denne uken lanserte farmakologene Andreas Westin og Tormod Bjånes Farmakologiportalen – et nettbasert oppslagsverk over alle laboratorier i landet som utfører analyser av legemidler og rusmidler i blod, urin, spytt og hår.

– Tidligere har man måttet ringe rundt eller søke på mindre brukervennlige nettsider ved hver og én av institusjonene for å finne ut hvilke analyser de tilbyr, sier Westin.

Praktisk informasjon om prøver
Kjernen i nettportalen er en søkemotor der man kan søke på legemidler og rusmidler for å få en oversikt over hvor det gjøres analyser for disse substansene, hvilke analysemetoder laboratoriene benytter seg av, og hvor ofte de utfører analyser for forskjellige substanser.

– Her finner man også informasjon om hvilket prøverør som skal brukes, hvor mange rør som skal sendes, og all annen praktisk informasjon som trengs for å sende en prøve til et laboratorium, sier Bjånes.

– Kommer klinikerne til gode
Westin og Bjånes mener det nye oppslagsverket primært vil være et verktøy for dem som jobber på laboratoriene, men at portalen også vil komme klinikerne til gode.

– La oss for eksempel si at en anestesilege på St. Olavs hospital har gitt en pasient tiopental, og lurer på hvorfor anestesien ikke virker. Så tar legen en blodprøve, og spør oss på laboratoriet om vi kan analysere den for tiopental. Da svarer vi at det gjør ikke vi hos oss, og når legen da spør hvor det gjøres, blir vi svar skyldig. Slike situasjoner skal ikke lenger være nødvendig, sier Westin.

Samordner referanseverdier
Med portalen ønsker de to opphavsmennene også å samordne informasjon om substansene i registeret på tvers av institusjoner. Dette gjelder særlig referanseverdier for de forskjellige substansene, og hvordan analyseresultater skal tolkes opp mot disse referanseverdiene.

Det er opprettet en redaktørgruppe på 14 personer som skal holde informasjonen om de ulike laboratoriene oppdatert, og som på sikt skal fylle nettstedet med generell informasjon om legemidlene og rusmidlene i som står oppført portalen – som halveringstid, molekylvekt, biotilgjengelighet og så videre.

Arbeidet med portalen har kostet rundt en halv million kroner, og er finansiert gjennom midler fra Legeforeningens kvalitetssikringsfond og fra Norsk forening for klinisk farmakologi.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Jack 18.12.2015 03.25.56

  What i don't realize is in truth how you're not <a href="http://zmopuexd.com">aculltay</a> much more well-favored than you may be now. You're so intelligent. You already know thus considerably in the case of this subject, produced me for my part imagine it from numerous various angles. Its like men and women don't seem to be fascinated until it's something to do with Woman gaga! Your personal stuffs excellent. All the time care for it up!

 • Scott 17.12.2015 16.57.10

  I just wanted to jot down a remrak so as to appreciate you for these precious hints you are giving out on this site. My rather long internet look up has at the end been recognized with sensible insight to exchange with my friends and classmates. I would repeat that most of us website visitors actually are really endowed to dwell in a remrakable website with many awesome individuals with very helpful opinions. I feel truly privileged to have used the website and look forward to some more fabulous minutes reading here. Thank you again for everything.

Nyheter fra startsiden

550 LIS-LEGER VED OUS KAN STÅ UTEN JOBB

– OUS må selv rydde opp1

LEGER I SPESIALISERING VED OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS:

– Halvparten av LIS-legene risikerer å miste jobben2

550 LIS-LEGER KAN STÅ UTEN JOBB

OUS: – Vi skviser ikke ut leger1

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILLIONER

Har fortsatt tillit til Sykehuspartners direktør13

3200 kvinnelige leger og medisinstudenter bak opprop

Slår alarm om seksuell trakassering i norsk helsevesen8

IKT-SKANDALEN I HELSE SØR-ØST

Sykehuspartner skjulte 333 millioner3

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILL.

– Helt utilgivelig9

Klar for finalen i sangkonkurransen

Medisinstudent kan vinne The Voice

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILL.

Jusprofessor: – Ulovlig og straffbart5

Haukeland universitetssjukehus

«Friskmeldt» etter sepsis-tilsyn2

Stavanger universitetssjukehus

Væpnet politiaksjon avblåst1

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!