
Vaksinasjonsraten for barn henger etter i Europa, ifølge WHO
Barnevaksinasjoner i Europa og Sentral-Asia lå i fjor fortsatt under nivåene fra før koronapandemien, ifølge estimater fra Verdens helseorganisasjon (WHO).
På verdensbasis fikk 89 prosent av barna minst én dose av trippelvaksinen mot difteri, stivkrampe og kikhoste (DTP), og 85 prosent fullførte alle tre dosene.
Dette tilsvarer 171.000 flere barn som fikk minst én vaksine og 1 million flere barn som ble fullvaksinert i 2024, sammenlignet med 2023. WHO kaller dette et «beskjedent fremskritt i møte med økende globale utfordringer».
Men i Europa og Sentral-Asia forble den gjennomsnittlige vaksinasjonsraten for barn uendret eller falt med 1 prosent.
Dekningen varierte betydelig mellom landene i regionen i 2024, med fallende vaksinasjonsrate for første dose av vaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR) og tredje dose av DTP-vaksinen.
Noen land har meldt om en dekningsrate på 23 prosent for første dose av MMR-vaksinen og 51 prosent for tredje dose av DTP-vaksinen.
For å oppnå flokkimmunitet og hindre utbrudd av sykdommer, trengs det en dekningsrate på 95 prosent hvert år.
I Europa ble nesten 300.000 mennesker smittet av kikhoste i 2024, noe som er mer enn en tredobling sammenlignet med året før, sier WHOs regiondirektør Hans Kluge.
– Samtidig ble over 125.000 smittet av meslinger i 2024, dobbelt så mange som i 2024. Dette er ikke bare tall. Det er hundretusener av familier i fortvilelse fordi barna deres er syke, noe som kunne ha vært forhindret, sier Kluge.
– Vaksiner redder liv, og når dekningen faller, sprer sykdommer seg, sier han.
Kluge oppfordrer landene til å investere i solide lokale helsesystemer, sikre at vaksiner er tilgjengelig og til å bekjempe desinformasjon.