Syv av ti vil ha solariumgrense
Folk flest – 73 prosent av befolkningen – mener det bør innføres 18-års aldersgrense for å bruke solarium, viser undersøkelse.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Dette kommer frem i en undersøkelse som TNS Gallup har gjort for Kreftforeningen.
Andre går foran
Dersom Norge skulle innføre en slik solariumsgrense, kommer vi i selskap med blant andre Frankrike, Australia, Skottland, England, Tyskland, Island og Wales.
Ikke bare har de innført aldersbegrensning, men disse landene stiller også krav til at betjening skal være til stede og veilede kundene, melder Kreftforeningen.
På sitt nettsted sier foreningen seg enig med folkeflertallet.
– Dette vil gi en viktig signaleffekt til befolkningen om de negative helseeffektene. Med tanke på at et lovlig solstudio skal ha oppslag om at solarium frarådes for de under 18 år, er vi forundret over at målgruppen under 18 år skal være så vesentlig for solariumsbransjen. Det sier Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, ifølge kreftforeningen.no.
Flere ønsker 18-årsgrense
Kreftforeningen viser til Den europeiske solariumsbransjen (European Sunlight Association/ESA), som har utarbeidet noen "Golden rules for responsible tanning”. Ett av punktene her er at bare personer over 18 år og med hudtype 2 eller høyere bør bruke solarium.
En gruppe norske forskere som nylig var samlet i et møte om dette temaet hos Kreftforeningen, mener det ikke er grunnlag for å anbefale befolkningen å ta solarium for å få vitamin D. Kunnskapen om sammenhengen mellom vitamin D og kreft er uklar.
Ifølge foreningen bekreftes dette i en ny rapport* fra amerikanske myndigheter som ble publisert i november 2010. Komiteen bak rapporten har gjennomgått hundrevis av studier om mulig helseeffekt av vitamin D.
Omstridt
Andre studier har vist at lavt D-vitaminnivå er en risikofaktor for kreftutvikling. Det er videre omstridt hvorvidt man bør ta solarium for å få kroppen til å produsere mer vitamin D. Blant annet har professor Johan Moan tatt til orde for at litt kunstig sol kan være bra.
Ifølge en annen artikkel på Kreftforeningens nettside innebærer norske solariumsregler at et godkjent solarium kan gi fire ganger så mye UVA som naturlig sol, men bare 1.5 ganger så mye UVB.
Det er UVB-strålene som gjør at kroppen produserer vitamin D. Man kan dermed få vitamin D i solarium, men man får samtidig mye UVA-stråler, som er en viktig risikofaktor for føflekkreft. Jo brunere huden er, desto større solingsdose er nødvendig for å danne vitamin D, heter det på nettsiden.
* Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D” fra Committee to Review Dietary Reference Intakes for Vitamin D and Calcium, Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, The National Academies.