MAKTKONSENTRASJON: Evalueringen av Nye metoder var tydelig på at det har oppstått en betydelig maktkonsentrasjon hos de fire direktørene av de regionale helseforetakene, skriver Lilly Ann Elvestad og Ingrid Stenstadvold Ross.

Et nasjonalt råd for prioritering må svare direkte til helseministeren

Prioriteringsspørsmål havner på en armlengdes avstand fra politikerne, mens forvaltningen ikke opplever at de har mandat til å diskutere problemstillinger som går ut over det politiske handlingsrommet de er gitt.

Publisert

I den nye prioriteringsmeldingen foreslås det at det skal opprettes et nasjonalt råd for prioritering og bærekraft i helse- og omsorgstjenestene. Forslagets innhold er godt, og vi er flere som har etterspurt et slikt råd de siste årene. Men dersom det skal opprettes, bør det være et regjeringsoppnevnt råd som skal sitte tett på politisk ledelse i Helse- og omsorgsdepartementet.

Verdien av å ha en politisk behandlet prioriteringsmelding er stor. Det er positivt at vi på tvers av politiske skillelinjer jobber for å finne et felles verdigrunnlag som bidrar til forutsigbarhet i måten helsetjenesten styres.

...viktige avgjørelser ble flyttet bort fra åpne, politiske prosesser.

Mindre åpenhet

Men med den forrige prioriteringsmeldingen, og da Nye metoder ble etablert som system for å styre hva som skal tilbys i spesialisthelsetjenesten, ble viktige avgjørelser flyttet bort fra åpne, politiske prosesser. Det gjorde det vanskeligere for pasienter, fagfolk og folkevalgte å få innsyn og påvirke beslutningene.

Når Kreftforeningen henvender seg til politisk ledelse med utfordringer knyttet til prioriteringsfeltet, har de pekt på prioriteringsmeldingen og sagt «Stortinget har vedtatt en denne meldingen, nå må forvaltningen løse oppgavene innenfor rammene av denne». Når vi så har gått til forvaltningen har svaret ofte vært «Det er politikerne som vedtar prioriteringsmeldingen. Vi må bare forholde oss til de rammene de har lagt».

Armlengdes avstand

Prioriteringsspørsmål havner på den måten på en armlengdes avstand fra politikerne, mens forvaltningen ikke opplever at de har mandat til å diskutere problemstillinger som går ut over det politiske handlingsrommet de er gitt. Dette er særlig problematisk på et område som er preget av stor grad av hemmelighold, og hvor evalueringen av Nye metoder var tydelig på at det har oppstått en betydelig maktkonsentrasjon hos de fire direktørene av de regionale helseforetakene.

Det er en situasjon ingen er tjent med, og et nytt prioriteringsråd kan være den riktige medisinen til å bøte på situasjonen som har oppstått. Her har politisk ledelse anledning til å komme tettere på de viktige prinsipielle diskusjonene, og få gode råd om hvordan de skal styre prioriteringsområdet også mellom vedtakene av nye prioriteringsmeldinger som kommer hvert 8-10 år.

Vi mener et nytt råd for prioritering og bærekraft må legges til Helse- og omsorgsdepartementet og svare direkte til helse- og omsorgsministeren.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS