SANNHETEN: Når tragedien skjer, er sannheten avhengig av rettsmedisinsk kompetanse, skriver Andreas Matussek, Grete Steinry Åsvang, Gunnar Mellgren og Gunn Sjurseike Dale.

Tid for å ta rettsmedisin på alvor

I de fleste europeiske land er rettsmedisin en egen legespesialitet. I Norge, derimot, er spørsmålet fortsatt ubesvart: Hvem kan egentlig kalle seg rettsmedisiner?

Publisert

I en tid hvor mediegranskning og rettsskandaler ofte setter søkelys på fagfeltet, er det på høy tid at vi også etablerer en egen legespesialitet i rettsmedisin i Norge. Dette er helt nødvendig for å møte samfunnets krav til rettssikkerhet. Rettsmedisin kan ikke forbli et fagfelt "på siden" av de etablerte legespesialitetene når dens rolle er avgjørende for rettssikkerhet og rettferdighetens forvaltning.

Rettsmedisinens avgjørende rolle for rettssikkerheten 

Rettsmedisin spiller en avgjørende rolle i å belyse straffbare forhold og ulykker, samt i å sikre rettssikkerheten i alvorlige saker. Det handler ikke bare om å utføre obduksjoner og skrive sakkyndige rapporter, men også om å bistå politiet med åstedsundersøkelser, rekonstruere hendelsesforløp og etterforske voldssaker, barnedødsfall og andre kritiske hendelser.

Vi kan ikke fortsette å ha et fagfelt som er uavklart, utilstrekkelig organisert og til dels underfinansiert.

Rettsmedisin er et eget fagfelt som er ulikt patologi, selv om de deler noen metoder som obduksjon. Mens patologer undersøker dødsårsaker relatert til naturlige årsaker, er rettsmedisineren der for å vurdere om dødsfallet kan skyldes ytre faktorer som vold eller ulykke. Dette krever en helt annen kompetanse, som ikke fullt ut ivaretas i dagens system.

Behov for raske rettsmedisinske vurderinger

Når tragedien rammer, er både politiet og de pårørende avhengige av raske og presise rettsmedisinske vurderinger. For politiet er rettsmedisinsk kompetanse avgjørende for å rekonstruere hendelsesforløp og treffe riktige beslutninger i etterforskningen. Forsinkede vurderinger kan føre til tap av viktige bevis eller at etterforskningen mister verdifull tid.

For pårørende kan ventetiden på rettsmedisinske vurderinger være like ødeleggende. Den lange ventetiden på avklaring for å forstå hva som skjedde, kan forlenge den emosjonelle belastningen og gjøre det vanskeligere å begynne sorgprosessen. Når tiden står stille, blir usikkerheten og sorgen desto tyngre å bære. Derfor er det avgjørende at rettsmedisinske vurderinger skjer raskt – både for å støtte etterforskningen og for å gi pårørende den avklaringen de trenger.

Hvorfor er det nødvendig med en rettsmedisinsk spesialitet? 

Manglende legespesialisering og nasjonale kompetansekrav i rettsmedisin hemmer rekrutteringen til faget og medfører underbemanning i en tid hvor oppdragsmengden øker. Dette setter rettssikkerheten i fare, fordi presise og grundige rettsmedisinske vurderinger er nødvendige for å sikre riktige domfellelser. I dag er det vanlig at leger som ønsker å arbeide med rettsmedisin, spesialiserer seg i patologi, et fag med annet fokus og andre krav til kompetanse. Dette skaper forvirring blant unge leger, og mange forlater rettsmedisinske stillinger etter kort tid.

Etablering av en egen rettsmedisinsk spesialistutdanning vil sikre fremtidig kvalitet på rettsmedisinske vurderinger. Vi vil da kunne opprette utdanningsstillinger og utdanne leger med kompetanse og kunnskap som er nødvendig for å håndtere rettsmedisinske problemstillinger. Det vil gi mer presise rapporter, en sterkere tilstedeværelse i politiets etterforskninger, samt være med å sikre at rettsvesenet tar de riktige avgjørelsene og unngår at uskyldige mennesker blir feilaktig dømt.

Hva venter vi på? 

I 2024 ble Helsedirektoratet bedt om å gjenoppta arbeidet med å opprette en egen legespesialitet i rettsmedisin etter at det ble lagt på is i 2023. Det er håp om at dette vil føre til konkrete tiltak som kan sikre et eget spesialiseringsløp. Hva som faktisk kommer ut av prosessen, er fortsatt usikkert, men én ting er klart: Vi kan ikke vente lenger.

Hvem har ansvaret for rettsmedisinen i Norge? 

I dag har rettsvesenet myndighet til å be om rettsmedisinske undersøkelser, men det er ingen tilsvarende forpliktelse fra helseforetakene til å levere disse tjenestene. Dette skaper uklarhet og manglende struktur i rettsmedisinsk arbeid. Vi trenger en tydelig ansvarsfordeling mellom helseforetakene og rettsvesenet for å sikre at vi har tilstrekkelige ressurser og kapasitet til å møte samfunnets behov.

Tar dere ansvaret? 

Spørsmålet om rettsmedisinens plass og betydning er et spørsmål om samfunnsoppdrag. Vi kan ikke fortsette å ha et fagfelt som er uavklart, utilstrekkelig organisert og til dels underfinansiert. Nå er det på høy tid at myndighetene handler, og at rettsmedisin får anerkjennelsen og ressursene som trengs for å sikre rettssikkerhet og rettferdighet for alle.

 

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS