Systematiske screeningavvik vanskeliggjør evalueringen
Det blir vanskelig å evaluere effekten av Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft i de fylkene som systematisk avviker fra de offisielle oppfølgingsrutinene, påpeker Kreftregisteret i anledning debatten om HPV-testing.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Administrerende direktør Tor Ingebrigtsen ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) fastslo tidligere i dag at sykehuset følger retningslinjene og anbefalingene som gjelder for Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft – det nasjonale screeningprogrammet for forebygging av slik kreft som Kreftregisteret er ansvarlig for.
Overfor Dagens Medisin peker nå Bente Kristin Johansen, leder av Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft, og Giske Ursin, direktør i Kreftregisteret, på flere problemer knyttet til systematiske avvik fra de anbefalte oppfølgingsrutinene (utredningalgoritmen).
De vil imidlertid ikke uttale seg om praksis ved enkeltsykehus eller -laboratorier.
Ikke opp til enkeltlaboratorier og enkeltpersoner
Johansen og Ursin påpeker at Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft har en offisiell oppfølgingsrutine (utredningsalgoritme) som er utarbeidet etter anbefalinger fra den tverrfaglige Rådgivningsgruppen for screeningprogrammet.
– Det er viktig for Kreftregisteret at denne offisielle utredningsalgoritmen følges for at vi skal kunne evaluere effekten av sekundærscreening med HPV-test, sier de med adresse til dem som avviker fra dette screeningprogrammet.
De to understreker at det er nettopp Rådgivningsgruppen, og ikke de enkelte laboratorier eller leger som skal gi faglige råd til Kreftregisteret ved innføring eller endring av nye rutiner, ny teknologi eller tester som inngår i screeningprogrammet.
RNA-testen et systematisk avvik
– Vi er gjort kjent med at enkelte laboratorier benytter oppfølgingsrutiner som systematisk avviker fra den offisielle algoritmen. Det gjelder spesielt laboratorier som bruker den norske mRNA-testen. Fordi denne testen har lav sensitivitet, har laboratoriene valgt å utføre en ekstra celleprøve hos kvinner som ved lavgradig celleprøve har en negativ mRNA-test.
De to sier at de skjønner at dette gjøres for at kvinnene med falske negative prøver skal fanges opp.
– Problemet er at man da innfører et systematisk avvik fra den offisielle algoritmen. Dette gjør at det blir vanskelig å evaluere effekten av sekundærscreening med HPV-test i enkelte fylker, sier de to frontfigurene bak Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft til Dagens Medisin.
Årets HPV-følgetong
Les også de andre artiklene i årets
HPV-følgetong.
Hva snakker vi om?
Det offisielle programmet
HPV DNA test + celleprøve, der man ikke følger opp kvinner med ASC-US / LSIL og negativ HPV DNA test.
RNA-modellen
HPV mRNA test + celleprøve, der man kontrollerer ASC-US / LSIL og negativ HPV mRNA test med ny celleprøve etter 12 måneder.