UTDANN FLERE: Helseministeren ber sykehusene forberede seg på krig. En av de viktigste og beste måtene å løse det på er ved å utdanne flere operasjonssykepleiere og andre spesialsykepleiere, skriver Stein Ove Danielsen.

Den dagen det verste skjer, trenger vi flere operasjonssykepleiere

I større og mindre sårbehandlinger er operasjonssykepleieren en nødvendig og kompetent ressurs.

Publisert

Samfunnet ønsker at vi skal være mer forberedt på at det utenkelige skal skje, at vi havner i en krig. I en krig der helsetjenesten vil spille en viktig rolle. Men hva slags tjenester vil det være mer bruk for enn andre i krig? Hvordan kan og bør helsetjenesten innrette seg etter det med tanke på beredskap?

Historien har vist oss at kirurgi og sårskader av ulike typer vil være utbredt. Kirurgien som fag har utviklet seg i takt med kriger, siden man begynte med mer avanserte kruttvåpen på 1400-tallet i Europa og frem til dagens skadebilder forårsaket av droner med sprenglegemer. Livreddende behandling vil oftest innebære kirurgi for å stanse større blødninger og sikte mot opprettholdelse av best mulig funksjon videre. I både den akutte fasen og i videre behandling, vil kirurgi og arbeid med sår være viktig og avgjørende for både liv og funksjoner. Da trenger vi leger og spesialsykepleiere med den riktige kompetanse som kan utøve kirurgi og avansert sårbehandling.

En nødvendig ressurs

Samfunnet kan enkelt bidra til at helseforetakene via universitetene og høyskolene utdanner flere spesialsykepleiere med den etterspurte kompetansen for å øke beredskapen for krig. Til den kirurgiske konteksten behøver man operasjonssykepleiere som er eksperter på logistikken knyttet til utøvelsen av kirurgi, samt assistansen i den direkte kirurgiske behandlingen og klargjøring av kirurgisk utstyr for neste pasient. I større og mindre sårbehandlinger er operasjonssykepleieren en nødvendig og kompetent ressurs.

En viktig forutsetning for bedre beredskap vil være at samfunnet utdanner tilstrekkelig med operasjonssykepleiere, noe de kan forsterke raskt ved å øke antallet utdanningsstillinger. I helseforetakene ser man nå en trend mot at man reduserer dette, og dermed reduseres søkningen til yrket som spesialsykepleier. Spesielt i vår dyrtid der sykepleierindeksen i Oslo er et bilde på situasjonen (en sykepleier har råd til 2 prosent av boligene i Oslo).

Helseministeren ber sykehusene forberede seg på krig (VG 4/7-25). En av de viktigste og beste måtene å løse det på er ved å utdanne flere operasjonssykepleiere og andre spesialsykepleiere. Det kan samfunnet gjøre i dag. OsloMet og andre utdanningsinstitusjoner har kapasitet, og kan umiddelbart øke antallet studenter om samfunnet bruker midler til flere utdanningsstillinger. Vi har søkere som kan starte 12.august 2025, men mange velger det bort på grunn av trang økonomi som mange sykepleiere har.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS