- Stopp kokainen, Brustad!

Laila Dåvøy (KrF) mener at helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad må sørge for å bremse den økende bruken av kokain i befolkningen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

- Stopp kokainen, Brustad!


Stortingsrepresentant Laila Dåvøy er bekymret for den økende bruken av kokain. - Det ser ut til at det er en økning i bruk av sentralstimulerende midler. Dette er svært bekymringsfullt, sier Dåvøy.
Hun henviser til at antallet beslag som tollmyndighetene har gjort, er økende, og at interesseorganisasjoner som Landsforbundet mot stoffmisbruk (LMS) opplever økt pågang fra rusmisbrukere og pårørende vedrørende bruk av kokain.
Bedre grensekontroll
Dåvøy har nå i en interpellasjon til helse- og omsorgsministeren spurt hva Sylvia Brustad har tenkt å gjøre for å stoppe den dårlige utviklingen.
Dåvøy mener det statsråden aller først må gjøre, er å sørge for økte ressurser til å stoppe innførselen av kokain og amfetamin. - Vi trenger mye mer grensekontroll og flere mobile skannere. Dette er det aller viktigste strakstiltaket som må gjøres - vi har ikke nok kontroll i dag, sier Dåvøy.
Hun påpeker at etterspørselen øker med tilgangen. - Slik kan vi sørge for å stoppe tilgangen på disse forferdelige stoffene, sier hun.
Trenger forskning
Hun mener det kan få store følger dersom misbruket øker.
- Misbruket ser ut til å øke mest hos unge mennesker i alderen 25-34 år. Dette er bekymringsfullt. Vi vet lite om skadevirkninger og konsekvenser av en storskalabruk av kokain. Hvilke følger har det for sentralnervesystemet, og for psykiske lidelser? Vi må bygge opp kompetanse og satse på forskning innenfor denne typen narkotika, sier Dåvøy.
Se til USA!
Hun mener vi må innhente informasjon fra USA om bruk og avvenning av kokain.
- Som barne- og familieminister hadde jeg ansvaret for opplegg overfor foreldre som misbrukte narkotika. Dette var foreldre i en vanskelig livssituasjon. Jeg har inntrykk av at kokainmisbrukere ofte er mer ressurssterke, og de trenger kanskje en annen type opplegg i forhold til avvenning. I USA har man en bred erfaring med dette som vi kan lære av, sier Dåvøy.
Stenging av utesteder 
Dåvøy foreslår også tiltak som økt politispaning, stenging av utesteder der det foregår narkotikamisbruk og utvikling av tester som kan avsløre kokainbruk.
Interpellasjonen vil bli besvart i siste halvdel av november.
- Det er første gang en slik sak om bruk av denne type narkotiske stoffer blir diskutert i Stortinget, og jeg tror dette kan bli en spennende debatt, sier Dåvøy.
Har erkjent problemet
Statssekretær Vegard Harsvik (bildet) sier departementet har erkjent at misbruk av sentralstimulerende midler er et voksende problem. - Det er i ferd med å utvikle seg et nytt rusbilde; misbruk av både kokain, amfetamin og metamfetamin øker, sier Harsvik.
Han påpeker at rusen arter seg annerledes enn rusen av for eksempel heroin, og behandlingen må også være annerledes enn den tradisjonelle. - Mange får psykiske problemer av rusmisbruket, og sentralstimulerende midler kan gjøre misbrukerne voldelige. Det finnes heller ikke noen Legemiddelassistert rehabilitering for denne gruppen, sier Harsvik. Han mener man må gå mer aktivt ut med informasjon om skadevirkningene.
Rådslag
Departementet vil også finne ut hvor stor gruppen er, og hva som kan settes inn av tiltak. - Sosial- og helsedirektoratet skal ha et rådslag. Der vil situasjonen for sentralstimulerende midler bli diskutert, og vi skal hente inn råd fra fagfolk om tiltak og behandling, sier Harsvik.
Rådslaget skal holdes i år eller tidlig på nyåret.
Harsvik mener det ikke er så enkelt at man bare kan stoppe narkotikaen på Svinesund.
- Grensekontrollen alene blir for tilfeldig. Vi må ha et internasjonalt samarbeid med gode etterretningskjeder - og finne bakmennene og følge beslagene, sier Harsvik, som påpeker at det er en trend i hele Europa med et økende forbruk av sentralstimulerende midler.
Dagens Medisin 24/07

Powered by Labrador CMS