- Stolt over innsatsviljen
Den terrorsiktede 32-åringen tok minst 76 liv fredag den 22.juli. Uten de ansattes kraftsamling på Oslo universitetssykehus (OUS) Ullevål kunne det ha blitt mange flere.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
- Dette har vært de mest utfordrende dagene i mitt yrkesaktive liv. Likevel er jeg stolt over innsatsviljen, stolt over den store stå-på-viljen, og stolt over hva vi har klart å gjøre, sier Pål Aksel Næss, overlege på avdeling for traumatologi ved Oslo Universitetssykehus (OUS) Ullevål.
Totalt blir det anslått at nærmere 150 personer var på jobb i akuttmottaket i helgen. Næss foretok de første vurderingene av pasientene som kom inn etter terrorhandlingene fredag. Han var sammen med avdelingsleder Tina Gaarder ansvarlig for å disponere personellet på best mulig måte. Gaarder koordinerte på akuttstua, mens Næss var i mottaket.
32 personer til behandling
Dagens Medisin får tak i duoen imellom intervjuer med russisk og kinesisk tv. Mange vil ha en bit av dem. Flere omtaler helsepersonellet som «helter».
Totalt ble 32 personer sendt til behandling eller observasjon ved Oslo Universitetssykehus Ullevål fredag. 11 av dem kom etter eksplosjonen i Oslo, mens 21 personer ble sendt til sykehuset etter skytingen på Utøya.
19 av pasientene betegnes som «alvorlig skadet». 13 av disse er fra Utøya, mens seks er fra eksplosjonen i regjeringskvartalet. Én av de skadede på Utøya mistet livet mandag.
Har ikke sett nyheter
- Jeg tror andre mennesker har følt andre typer ubehag enn det vi har gjort. Vi har gjort jobben vår, vi har forsøkt å få ting til å fungere, sier Gaarder.
- Jeg har knapt sett en eneste nyhetssending. Vi er kanskje heldige som har så konkrete oppdrag som vi har kunnet fokusere på. Det hindrer den passiviteten som ofte følger slike hendelser. Derfor har vi nok klart å distansere oss fra selve hendelsene, følger Næss opp.
Skryter av samarbeidet
Både Gaarder og Næss peker på at ting har fungert i alle ledd, og ikke kun på sykehuset.
- Det er flott å merke at andre deler av helsetjenesten har fungert godt. Ambulansepersonellet, legevakten og Ringerike sykehus har vært veldig gode å samarbeide med. De har sørget for at vi ikke har brukt tid på byråkrati, men på behandling, sier Pål Aksel Næss.
- De før oss gjorde en utmerket jobb, slik at vi kunne fokusere på å bruke ressursene våre på de mest alvorlige skadene. Og de i linjen etter oss, som intensivavdeling og øvrige avdelinger, la alt til rette for at dette skulle fungere, skryter Tina Gaarder.