Vanskelig barndom kan gi far depresjon i svangerskapet
Menn med negative barndomsopplevelser opplever i større grad angst og depresjon når de selv skal bli fedre. Forsker mener helsepersonell må være mer oppmerksomme på dette.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

– Også fedre kan være deprimerte og engstelige i svangerskapet. Det er i dag retningslinjer for å fange opp mødrene, men fedrene blir ikke fanget opp på samme måte, påpeker psykologspesialist og stipendiat Thomas Skjøthaug ved BUP Vest og Regionsenter for barn og unges psykiske helse (RBUP) Øst- og Sør.
Han har forsket på hvordan menns egne opplevelser i barndommen gir utslag på egen mental helse når de selv skal bli fedre. Resultatene er nylig publisert i Infant Mental Health Journal.
976 vordende fedre har svart på spørsmål om egen psykisk helse med utgangspunkt i Adverse Childhood Experience Scale (ACE)- skalaen. Her svarer mennene blant annet på om de har opplevd fysisk eller psykisk mishandling i barndommen, rusmisbruk eller andre alvorlige hendelser i hjemmet, eller at foreldrene skilte seg før de selv fylte 18 år.
– Jo mer man har opplevd av ulike former for psykisk eller fysisk mishandling i barndommen, jo mer depressive og engstelige symptomer medfører det i svangerskapet, sier Skjøthaug.
Forskerne fant at sammenhengen var sterkest i starten av svangerskapet. Ifølge Skjøthaug har dette sammenheng med at identitetsendringen, det vil overgangen fra mann til far, oppleves sterkest i denne perioden.
– Egne barndomsopplevelser vil slå inn i forhold til hva slags idealer og verdier man har i egen farsrolle, og hva man skal eller ikke skal ta med seg inn i eget farskap, sier Skjøthaug.
Ifølge Skjøthaug er dette en av få studier som har undersøkt far psykiske helse i svangerskapet, der far selv er informant. Han mener helsepersonell i større grad bør bli oppmerksomme fedres psykiske helse og at svangerskapsdepresjon ikke er noe som bare rammer mor.
– Menn søker i langt mindre grad bistand når de er deprimerte, og det er viktig at de fanges opp. Når det spørres om mors mentale helse, så spør også om fars. Fedre må ha et eksklusivt oppfølgingstilbud fra helsestasjonene, ikke bare via mors faste kontroller, som i dag, mener psykologspesialisten.
Han påpeker at depresjon rammer hele familier; hvis mor er deprimert påvirker det far, og omvendt.
– Når vi prater om mors psykiske helse må man også ivareta hele familiens psykiske behov, far inkludert. Det hjelper ikke bare å behandle ett familiemedlem, man må se på hele familiens behov.