22.juli: Krav om nye sakkyndige avgjøres i dag
Psykologspesialist mener det er umulig å si om norsk rettspsykiatrisk praksis har påvirket konklusjonen i Breivik-erklæringen.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Torsdag utløper fristen Oslo tingrett har satt for partene til å komme med sine synspunkter på om det trengs nye sakkyndige i saken mot den terrorsiktede.
Mer skjønn
Den omstridte erklæringen som rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim ferdigstilte i november, slo fast at Anders Behring Breivik var strafferettslig utilregnelig.
I sin doktoravhandling i 2010 fant psykologspesialist Pål Grøndahl at det var mer standardisert utredningsteknikk i Sverige og Danmark, enn i Norge.
Han fant at norske rettspsykiatriske sakkyndige er svært moderate i å benytte seg av metodikk ut over det kliniske skjønn. Hvorvidt dette har påvirket konklusjonen i den rettspsykiatriske vurderingen av den terrorsiktede er umulig å si, mener Grøndahl.
- Men generelt kan jeg si at vi hadde fått et grundigere grunnlag for konklusjonene vi trekker. Da kan vi sette sammen innhentede opplysninger, og standard utredningsmetodikk til en tyngre vurdering.
Kommenterer rettsaken
- Er den rettspsykiatriske vurderingen av Anders Behring Breivik tung nok?
- Jeg har ikke lest erklæringen. Jeg mener at vi sakkyndige som ikke har truffet siktede ikke bør dømme ut fra en slik erklæring alene.
Grøndahl sier han vil lese erklæringen når rettsaken nærmer seg.
Psykologspesialisten skal kommentere rettsaken for flere medier når den starter i april.
- Hvorfor tror du det oppsto tvil om rapporten?
- Jeg kan godt forstå det: Jeg har inntrykk av at en del mennesker ikke aksepterer at mannen ikke skal stå til ansvar for sine handlinger. For mange blir reaksjonsformen for svak i forhold til noen som har gjort det han har gjort. De tror de ser ham på gata om tre år. Den reaksjonen skjønner jeg. Og samtidig vil det hvile et farekriterium med mannen veldig lenge.
Ifølge Grøndahl er det i Norge svært få eksempler på rettspsykiatriske sakkyndige-rapporter som “faller”, og som fører til gjenopptakelse av saker.
Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim har fått kritikk for ikke å ha snakket med Breivik hver for seg, slik anbefalingen er.
- Kan det at de ikke avhørte Breivik hver for seg være nok til å velte erklæringen?
- Det kan svekke tyngden til erklæringen noe, men ikke velte den, sier Grøndahl.
Flere faggrupper involvert
Grøndahl viser til at terrorsiktede i Sverige blitt lagt inn på en observasjonsklinikk i fire uker.
- I Danmark ville han blitt klinisk vurdert i rettspsykiatriske klinikker - selv om Danmark har et høyere antall observasjoner på sykehus enn i Norge.
I Danmark, og også i Sverige, er det dessuten flere faggrupper involvert i hver vurdering.
- I Sverige er det både psykiater, psykolog og sosionom/sosialarbeider. Det vil også være en miljøansvarlig som har ansvar for å innhente alle rapporter fra observasjoner fra miljøet vedkommende er innlagt i.
I likhet med i Norge er det også i Danmark primært psykiaterne som står for utredningen.
- Men der har de assistanse fra psykologer, som tester og som leverer disse fra seg til psykiaterne. I tillegg har de en ordning med sosialkuratorer som samler inn opplysninger fra familie og lignende, sier Grøndahl.
Men Norge er kommet lenger i å benytte seg av psykologer som selvstendige sakkyndige, mens de i Danmark i større grad fungerer som støtte til psykiaterne, sier han.
Ordningen med at flere innhenter informasjon ville vært til betydelig hjelp også for norske psykiatere, fordi en da får mer ro til å gjøre vurderingen, mener Grøndahl.
Onsdag meldte TV2 at tre psykologer og en psykiater fra Sandvika distriktspsykiatriske senter har hatt en svært tett oppfølging av Breivik i fengselet. De konkluderte med at han ikke er psykotisk eller schizofren, at han ikke trenger medisiner - og at det heller ikke er noen fare for at han skal ta livet av seg selv.