
Advarer mot privat kreftutredning
Overleger frykter at tilbudet om privat kreftutredning med PET/CT skal gi dårligere diagnostisering.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Overlegene Trond Velde Bogsrud og seksjonsleder Carl Müller ved seksjon for nukleærmedisin på Oslo universitetssykehus stiller krav til at alle PET/CT-undersøkelser skal være indiserte, dersom mer kreftutredning skal gjøres privat.
Bekymret for feiltolkning
DE er bekymret for at private aktører ikke sikrer seg komplett og rask tilgang på nok klinisk informasjon og laboratorie-informasjon, samt tilgang på tidligere utførte bildediagnostiske undersøkelser.
– Da kan tolkning av funn bli feilaktig. En så kompleks undersøkelse som PET/CT er, krever også en svært nær og direkte kontakt mellom klinikere og bildediagnostikere, som vi frykter kan bli vanskelig å få til hos private, sier Bogsrud.
- Tolkingen kan endre seg dramatisk
OUS har i dag tre PET/CT. I Norge er det kun privatsykehuset Aleris i Oslo som tilbyr privat PET-/CT.
– Dette betyr ikke at Aleris gjør en dårligere jobb ut fra premissene de har, men vi frykter at de ikke har tilstrekkelig informasjon. Vi ser ofte fra vår egen virksomhet at tolkningen kan endre seg dramatisk når supplerende informasjon blir skaffet tilveie, sier Bogsrud.
– Må dere ofte endre konklusjon?
– Det har vi ikke erfaringsgrunnlag for å kunne si. Men vi ser at hvis dette hadde vært et utbredt tilbud, ville mange av disse pasientene ha kommet til oss uansett. Dette medfører en re-gransking av den tidligere undersøkelsen, og masse ekstraarbeid.
De viser til at utvelgelsen av pasienter er veldig forskjellig i det private og i det offentlige:
– Hos private aktører er det pasientene selv som bestemmer at de vil ha undersøkelsen, de er bemidlet og er villige til å betale for det. Våre undersøkelser foretas kun etter en grundig vurdering av nytteverdien av undersøkelsen.
Bogsrud sier det er et stort problem at mange undersøkelser ved utenlandske PET-sentre, for eksempel i Tyskland, blir tolket feilaktig på grunn av manglende klinisk informasjon.
– Vi gjør ikke PET uten videre, og kun ved behov. Vi kjører ikke en kompleks og dyr undersøkelse hvis den ikke er indisert. Vi får regelmessig telefonsamtaler fra pasienter som har fått tilbud Aleris om at undersøkelsen kan tilbys, men som synes at 40.000 kroner er mye penger. De spør meg om det virkelig er nødvendig – og om ikke vi kan tilby samme undersøkelse.
– Jeg er ikke prinsipielt imot privat helsetjeneste. Men når det gjelder PET, tenker jeg litt annerledes fordi det fordrer særlig høy kompetanse, presiserer Bogsrud.
– Det er ventetid hos dere?
– Vårt mål er at ting som haster i utgangspunktet, ikke skal ha ventetid, sier han.
Har reserverte hastetimer
Overlege Mona-Elisabeth Revheim, stedlig koordinator ved Rikshospitalet, sier at sykehuset stort sett greier å ta unna onkologiske problemstillinger innen to uker.
– Vi har reserverte timer for ulike avdelinger, sier hun.
Aleris: – Underforbruk
Utfordringen i Norge i dag er underforbruk av PET/CT, ikke overbruk i privat sektor, sier professor Frode Willoch ved Aleris kreftsenter.
– Alle pasienter som skal til en PET/CT undersøkelse ved Aleris Helse, går gjennom en vurdering av behovet, sier leder for Aleris Kreftsenter, professor Frode Willoch, til Dagens Medisin.
– Vi følger anerkjente internasjonale retningslinjer på området på samme måte som i det offentlige. Forskjellen er at kapasiteten i det offentlige er så lav at mange som burde ha hatt en PET/CT-undersøkelse, ikke får det. På grunn av begrenset kapasitet i det offentlige er derfor prioriteringene strenge, sier Willoch.
Tverrfaglig samarbeid
– Vi har tverrfaglige team med en nærhet til hverandre som er vanskelig å oppnå i store offentlige sykehus. Pasientene får raske tverrfaglige utredninger der blant annet PET/CT er en integrert del av disse.
Willoch viser til at granskingen av alle PET/CT-undersøkelse foretas med radiolog, og regelmessig med kreftlege og andre spesialister ved behov, som en del av teamet.
– Dette er faktisk et godt poeng hos Bogsrud og Müller, at det ofte er behov for tett tverrfaglig samarbeid rundt pasienten, som vil involvere blant annet PET-CT-undersøkelser. Denne er meget godt ivaretatt ved Kreftsenteret hos Aleris Helse.
– Dessverre ser vi i Norge et underbruk og ikke overforbruk av PET/CT. Det er den utfordringen vi har i Norge, ikke overbruk i privat sektor, tilføyer Willoch.
Godt samarbeid
Han viser til at antallet gjennomførte PET/CT-undersøkelser 2011 i Norge var 4119. I 2012 var antallet 5413.
Willoch sier det ikke er pasienten som bestemmer om vedkommende skal ha undersøkelse hos Aleris Kreftsenter, men en faglig vurdering.
Han avviser at pasienter får PET/CT som en screeningundersøkelse.
– Dessverre har vi per i dag kun avtale om PET/CT-undersøkelser med Helse Midt-Norge. Alle pasienter herfra kan få undersøkelse hos oss på offentlig avtale når egen kapasitet ved St Olavs Hospital ikke strekker til. Andre pasienter må enten ha en egen helseforsikring eller betale selv. Vi opplever ukentlig at pasienter med alvorlig kreftsykdom kommer til en PET/CT. Dette er pasienter som ikke har fått dette tilbudet i det offentlige eller ikke vil stå i kø til ledig time, sier Willoch, som understreker at Aleris Kreftsenter har et meget godt samarbeid og en god kommunikasjon med fagpersonene på OUS.
Høie: – Det offentlige skal være portvakten
Helseminister Bent Høie sier man er i ferd med å bygge opp PET som diagnostiseringsverktøy i ulike deler av landet.
– Jeg opplever at det er litt smertefullt i fagmiljøene nå. Dette handler om ulike fagmiljøer som må jobbe på en annen måte. For eksempel må radiologene, som tradisjonelt har styrt dette i større grad, jobbe tverrfaglig med nukleærmedisinerne. Hvis legene ved OUS har en frykt når det gjelder privat PET/CT, opp imot fritt behandlingsvalg, er det ubegrunnet, sier Høie.
– Fritt behandlingsvalg handler om muligheten til å bruke ledig kapasitet innenfor de faglige kriteriene som rår. Det offentlige skal være portvakten her. Jeg mener man må være litt ydmyk for at folkene som jobber med dette, har faglig bakgrunn. Det er ikke sånn at en fagperson som jobber ved et offentlig sykehus, mister kompetansen når vedkommende spaserer over gaten for å jobbe privat. Det er ikke amatører som holder på med dette.