UT MOT 'SVÆRE HØYE TÅRN': Fungerende assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad advarte i et NRK-intervju lørdag kveld mot å bygge sykehus i høyden på grunn av smittevernhensyn. Det nye storsykehuset i Oslo er planlagt å bli bygget i høyden.  Foto: Skjerdump NRK
UT MOT "SVÆRE HØYE TÅRN": Fungerende assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad advarte i et NRK-intervju lørdag kveld mot å bygge sykehus i høyden på grunn av smittevernhensyn. Det nye storsykehuset i Oslo er planlagt å bli bygget i høyden. Foto: Skjerdump NRK

Advarer mot å bygge sykehus med «svære høye tårn»

I et intervju på NRK advarer Helsedirektoratets Espen Rostrup Nakstad mot å bygge sykehus med «svære høye tårn».

Publisert


Det var i et lengre NRK-intervju lørdag kveld at Espen Rostrup Nakstad, fungerende assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, snakket om hva Helse-Norge kan lære av korona-situasjonen.

Her kom han med klare råd til hva vi bør lære om beredskap etter koronasituasjonen og hvordan sykehus bør bygges for å takle slike situasjoner.

Å ta smittevernhensyn når man bygger sykehus, var ett klart råd fra Nakstad:

–  Vi må være åpne på at det er ting vi kan gjøre bedre. Det går på forsyninger, det å være selvforsynt med en del ting både nasjonalt og kontinentalt. Kanskje må vi ha mer legemiddelproduksjon i i Europa igjen, og kanskje må vi ha større lager av ting vi trenger, sa han, og videre:

–  Kanskje må vi ha systemer med sykehus med mer plass, ikke bygge svære høye tårn, men på en måte ha mer smittevernhensyn inn i måten vi bygger sykehus på.

De planlagte storsykehuset på Gaustad i Oslo er nettopp tenkt bygget med høye tårn, noe som over lang tid har vært gjenstand for kritikk og debatt.

Lise Askvik, leder i Helsepartiet, skrev umiddelbart følgende kommentar på Facebook etter intervjuet: «Han sa vel nesten rett ut at vi ikke kan bygge smittetårn-Gaustad. Og han var tydelig på hva helse-Norge trenger»

Helsepartiet har kritisert det de kaller Helse Sør-Østs planer om å bygge «smittetårn» på Gaustad, og hevder blant annet at analysene HSØ har oversendt Plan- og bygningsetaten i Oslo ikke tar for seg smittevern og risiko for smittespredning i høyhus.

Powered by Labrador CMS