Debattpanelet: Jon Magnussen, Hege Gjessing, Jonas Gahr Støre, Bent Høie, Christian Grimsgaard og Ivar Sønbø Kristiansen. Foto: Rune Thorstein

Startet valgkampen på DM Arena

Helsetoppene i Høyre og Arbeiderpartiet tyvstartet valgkampen på DM Arena med å si seg prinsipielt uenige om fritt behandlingsvalg. Legeforeningens Hege Gjessing synes mest å være på linje med Støre, OUS-overlege Christian Grimsgaard mest med Høie.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

DM ARENA/OSLO: Både helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre og Høyres andre nestleder, Bent Høie, var enige om at torsdagens tema under DM Arena – Hva betyr Høyres forslag om fritt behandlingsvalg? – også blir et viktig tema under høstens valgkamp.

Høyres opplegg om at alle med rett til undersøkelse eller behandling på det offentliges regning, kan få dette utført også hos private tilbydere, er et såpass prinsipielt spørsmål at det har valgkamp-potensial.

På Høyres motsatte banehalvdel står Arbeiderpartiet, som mener at kjøp av helsetjenester fra private tilbydere skal styres av de regionale helseforetakene – som i dag – men at man godt kan diskutere hvor mye penger som skal settes av til dette.

Eksperter satte tonen
Torsdagens debatt tok utgangspunkt i kronikkene til de tre professorale helseøkonomene Jon Magnussen, Ivar Sønbø Kristiansen og Jan Abel Olsen – og seniorforsker Berit Bringedal ved det uavhengige Legeforeningens forskningsinstitutt (LEFO).

De fire redegjorde kort for sine analyser, etter at divisjonsdirektør Olav Valen Slåttebrekk i Helsedirektoratet hadde åpnet seminaret med et faktabasert innlegg om ventetider og ventelister.

Bakteppet for den påfølgende debatten var nettopp dette – og hvordan man kan løse problemene med de store køene.

Høyre vil ha en privat sikkerhetsventil
Både Høie og Støre var opptatt av å ha et solidarisk helsevesen.

– Det er behov for å gi norske pasienter denne sikkerhetsventilen innenfor et solidarisk offentlig helsevesen, mente Høie.

Helsestatsråden sa seg uenig i Høyres forslag og gjorde det klart at han og Arbeiderpartiet ikke er imot kjøp av private tjenester, men la til: – Det må være etter en helthetlig vurdering, og dette ansvaret er et felleskapsansvar.

Ifølge Støre skjer dette best gjennom de regionale helseforetakene.

Ap frykter privat oppblomstring
Da paneldebatten startet, steg temperaturen gradvis, og synliggjorde de prinsipielle uenighetene mellom de to stortingspartiene i dette spørsmålet.

Først ut var Bent Høie. Han viste til sitt blogginnlegg om fritt behandlingsvalg før han redegjorde for innholdet i sitt andre blogginnlegg for dagen om dette.

Høie oppsummerte kronikørenes innvending til Høyres forslag i fire punkter.

Jonas Gahr Støre oppsummerte ekspertenes analyser med å konstatere at de peker på en betydelig usikkerhet ved Høyres forslag. Han frykter at konsekvensen av Høyres forslag blant annet kan bli en oppblomstring av private klinikker på bekostning av de offentlige sykehusene.

Legeforeningen støtter dagens ordningLegeforeningens president Hege Gjessing klargjorde at foreningen støtter dagens ordning, der de regionale helseforetakene kjøper tjenester hos private tilbydere av helsetjenester.

– Private med offentlig avtale er viktig når det er problemer på sykehusene, sa hun.

Ifølge Legeforeningen er de største problemene i dagens sykehus underskudd og innsparing, på den ene siden, og det økende byråkratiet på den andre.

Gjessing var spesielt opptatt av å sette av nok penger til å investere i bygninger og utstyr for å unngå at sykehusene svarer på denne utfordringen med å spare på driften.

– Vi trenger en investeringspakke på 70 milliarder kroner over ti år, understreket presidenten med adresse til de to politikerne.

– Ikke avgjørende hvem som eierTillitsvalgt for Legeforeningen ved Oslo universitetssykehus, Christian Grimsgaard, presiserte at han i denne debatten uttalte seg på egne vegne, ikke medlemmenes.

– Det er ikke avgjørende hvem som eier helsetjenestene, men hvordan man innretter seg, sa han.

Grimsgaard stilte seg kritisk til at helsemakten er samlet i de fire regionale helseforetakene og arbeidsgiverforeningen Spekter. Han viste til de mange fristbruddene og spurte:

– Er det greit at 250.000 pasienter står i kø og at det er 70 dagers ventetid?

Han påpekte at en del land har fått bukt med ventelistene og trakk frem Portugal:

– Hvis det offentlige ikke gjør jobben, kan det private overta.

Utfordret politikerneFra salen utfordret privatpraktiserende psykiater Gunnar Cramer statsråden blant annet på følgende måte:

– Ap har drevet en privat helsepolitikk ved siden av den offentlige helsetjenesten i årevis. Det er mange private tilbydere, jeg ser ikke de store forskjellene mellom Høyres og Aps politikk, sa han og mente at Ap burde innrømme dette.

– Den innrømmelsen kommer nå. Det er greit med private innslag, men hovedansvaret for prioritering bør være et offentlig ansvar, repliserte Støre.

Professor Ivar Sønbø Kristiansen utfordret Bent Høie på hvor mye det vil koste å fjerne ventelistene.

– Du ga selv et tall i ditt foredrag, og jeg betviler ikke at det vil koste over tre milliarder kroner, svarte Høie.

Under debatten tonet Høyres andre nestleder ned forslaget om fritt behandlingsvalg på denne måten:

– Noen pasienter vil synes det er okei å vente på plass i det offentlige, mens andre vil benytte seg av vår foreslåtte ordning.

Powered by Labrador CMS