Mer hjelp etter selvmord

Denne uken ble den første norske brosjyren med samlet informasjon og veiledning for etterlatte ved selvmord presentert.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Landsforeningen for etterlatte ved selvmord (LEVE) og de regionale ressurssentrene om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS), presenterte torsdag den første brosjyren med informasjon og råd til etterlatte ved selvmord.
Brosjyren er på 17 sider. Den omtaler blant annet vanlige reaksjoner og gir råd om hvor man kan henvende seg for å få hjelp i tillegg til en praktisk huskeliste etter dødsfallet og tips om litteratur.
Strever lenge
– Hva ønsker etterlatte oftest hjelp til?
– Mange har en forestilling om hvordan en sorgprosess skal forløpe og at sorg er noe man blir ferdig med. De lurer på hvorfor det tar så lang tid å komme videre. Mange har skyldfølelse. Vi skriver om skyldfølelse og om alle typer reaksjoner etter selvmord, de vanligste reaksjonene og forskjeller knyttet til å miste for eksempel et barn, en mor eller far eller søsken. Det er også lagt vekt på å beskrive reaksjoner både i tiden retter etter et selvmord og i et lengre perspektiv, forteller Gry Lunde i LEVE til Dagens Medisin.
Til begravelsesbyråer
Brosjyren har tatt utgangspunkt i en engelsk mal. Med tillatelse fra England er malen oversatt, bearbeidet, og det er lagt til stoff.
Neste uke sendes brosjyrer ut til alle begravelsesbyråer i landet.
– For øvrig kan brosjyren sendes, gratis, ved forespørsel til LEVE og RVTS-ene som ligger under helseregionene. Innholdet vil også bli lagt på nettsidene til LEVE og RVTS, sier Lunde.
Åpenhet
– Hvilke råd gir dere etterlatte når det gjelder å fortelle omverdenen om selvmordet?
– Vi råder folk til å være åpne. Nå har det blant annet blitt mer vanlig å omtale selvmord i dødsannonsen, og brosjyrer gir eksempler på formuleringer. Men vi oppfordrer til at dette er noe den enkelte etterlatte selv må bestemme, sier Gry Lunde.
Dagens Medisin 03/09

Powered by Labrador CMS