Medikamentell abort blir standard

Ved Universitetssykehuset Nord-Norge blir nå medikamentell abort standardtilbudet. – Det er mest skånsomt og best behandling medisinsk sett, sier avdelingsoverlege Pål Øian ved Kvinneklinikken på UNN. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Mari Rian Hanger
Hittil har Kvinneklinikken i Tromsø utført omtrent like mange kirurgiske som medikamentelle aborter hvert år.
Men heretter skal medikamentell abort bli standard. Det vil si at kvinnen får en tablett som stopper graviditeten, og to dager senere et medikament som tømmer livmoren.
Tilbudet vil gjelde for alle kvinner med svangerskapsvarighet opp til 12 uker.
Hjemmeabort
Kvinner med svangerskapsvarighet opp til ni uker får tilbud om hjemmeabort. – Dette er et tilbud kvinnene får, de kan også gjøre dette på sykehuset. Det er gode resultater med å gjøre dette hjemme, og mange er fornøyde med det, sier Pål Øian til Dagens Medisin.
Han mener det er forsvarlig med hjemmeabort også i Nord-Norge selv om avstandene til sykehuset kan være store.
– Dersom det mot formodning skulle bli vedvarende blødninger, vil de ikke bli store, og kvinnen kan fraktes til sykehuset, sier Øian.
Nytt tilbud
Tidligere har ikke kvinner fått tilbud om medikamentell abort når de har vært mellom niende og tolvte uke. Dette blir derfor et nytt tilbud ved UNN.
– En medikamentell abort er mer skånsom. Vi følger de faglige retningslinjene fra Haukeland Universitetssykehus, der dette har vært standardbehandling en stund, sier Øian.
Etter tolvte uke vil ønsket om abort bli behandlet av abortnemnda, men også da vil medikamentell abort være det mest skånsomme.
Noen ønsker kirurgi
Dermed vil kirurgisk abort bli en sjeldenhet – hvis da ikke kvinnen insisterer.
– Vi vil høre på hva kvinnen ønsker, men utgangspunktet bør være medikamentell abort. Noen ønsker å sove seg gjennom aborten for å slippe smerte og blødning. Men det er iallfall ikke det beste rent medisinsk sett, sier Øian. 

Powered by Labrador CMS