Kjønnsskiftepasienter vil fryse ned kjønnsceller

Bioteknologinemnda støtter kjønnskorreksjonspasienters ønske om rett til å fryse ned egg eller sædceller.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Harry Benjamin ressurssenter, er en pasientforening  for kjønnskorreksjonspasienter ved OUS-Rikshospitalet, har fått Bioteknologinemndas tilslutning til retten om å fryse ned kjønnsceller, det vil si enten egg eller sæd, før en kjønnskorrigerende behandling.
Aktuelt for få
Leder av Harry Benjamin ressurssenter, Tone Maria Hansen, forteller at særlig noen av de unge pasientene har ytret ønske om muligheten til å fryse ned egg eller sæd før de starter med behandling for kjønnskorrigering.
– Det er riktignok et mindretall som ønsker dette, men noen vil ha muligheten til senere å kunne bli biologiske foreldre. Dersom en slik rett til nedfrysing av kjønnsceller vil bli mulig, er det i dag bare aktuelt for personer født i guttekropp som korrigeres til jenter og som er lesbiske. Men for oss er det viktig å få gehør for dette. Vi vet ikke om situasjonen er annerledes om noen år, om for eksempel surrogati vil bli tillatt, sier Hansen til Dagens Medisin.
Hun forteller at ressurssenteret har vært i kontakt med departementet over lengre tid og at de hadde møte med Bioteknologinemnda i fjor. Nå har Bioteknologinemnda uttalt at de støtter retten til nedfrysing av kjønnsceller før kjønnskorrigering.
Ingen bør diskrimineres
Leder av Bioteknologinemnda, Lars Ødegård, bekrefter at nemnda har kommet med en uttalelse.
– Med utgangspunkt i at ingen skal diskrimineres, mener vi at også denne gruppen bør få anledning til å fryse ned kjønnsceller før kjønnsskiftekorrigerende behandling.
Han understreker at anbefalingen bare gjelder retten til å få fryst ned egg eller sædceller.
– Ifølge dagens lovverk må legen gjøre en psykososial utredning før en person kan bruke nedfryste kjønnsceller til assistert befruktning. Eventuell bruk av slke celler må skje innenfor dagens lovverk. Det betyr for eksempel at det i dag ikke er mulig å bruke egg uten at de implanteres i egen livvmor fordi surrogati ikke er tillatt, sier Ødegård til Dagens Medisin.
Avventer lovevaluering
Helse- og omsorgsdepartementet sier i sitt svar til Harry Benjamin ressurssenter at Bioteknologinemndas uttalelse må ses i sammenheng med departementets pågående arbeid med evaluering av bioteknologiloven.
Resultatet av evalueringen vil etter planen bli lagt fram for Stortinget i løpet av våren 2013.
Har behandlet over 500
I Norge får årlig omkring 25-30 personer diagnosen transseksualisme, definert som en opplevelse, fra barndom og pubertet, av at kjønnsidentiteten ikke stemmer overens med det kroppslige kjønn. Rikshospitalet startet med medisinsk behandling i 1963.Omtrent 500 personer har fått kjønnskorreksjonsbehandling i Norge.

Powered by Labrador CMS