FORNØYD: Professor Steinar Aamdal er glad for at ipilimumab tas inn i retningslinjene. Foto: Rune Thorstein

Fortsetter med ipilimumab

Den mye omtalte føflekkreft-medisinen ipilimumab tas nå inn i nasjonale retningslinjer. – Norge har skjønt det Europa har visst lenge, sier professor Steinar Aamdal.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

De regionale helseforetakenes beslutningsforum bestemte i går å fortsette bruken av legemiddelet ipilimumab (Yervoy).

Helsedirektoratet sa i fjor nei til å innlemme medisinen i nasjonale behandlingsanbefalinger for føflekkreft, men etter motstand lovde tidligere helseminister Jonas Gahr Støre at pasienter skulle få tilgang til behandlingen gjennom en studie med 100 pasienter.

For om lag en måned siden var «taket» nådd da pasient nummer 100 var inkludert, og de 110 millioner kronene som var avsatt til studien var brukt opp. Siden har det vært et «vakuum» der nye pasienter ikke har fått legemiddelet.

Frustrerte pasienter måtte vente
– Pasienter har ventet i nesten en måned og det har vært stor frustrasjon. Jeg har fått telefoner fra pasienter, pårørende og leger landet rundt som har vært fortvilet. Noen pasienter vurderte å skaffe behandlingen gjennom Aleris på egen regning, forteller professor Steinar Aamdal ved Oslo universitetssykehus Radiumhospitalet, som har ledet ipilimumab-studien.

Aamdal sendte en bekymringsmelding til helseministeren da studien nærmet seg sluttpunktet som var satt ved 100 pasienter.  Han er glad for at RHF-direktørene nå har bestemt at bruken av medikamentet skal fortsette.

– Dette er en fantastisk flott avgjørelse, og det er mange pasienter i Norge som nå puster lettet ut. Det hastet å gjøre dette vedtaket fordi det står pasienter i kø for å få behandlingen, og kreftpasienter kan ikke vente. Det hadde vært urimelig om dette ikke skulle bli godkjent. Endelig har Norge komt til den vurderingen som jo hele Europa har visst i lang tid, sier Aamdal, som gjennom flere år vært sentral i arbeidet med å utvikle ipilimumab.

Sykehusene skal betale
Til Dagens Medisin sier Beslutningsforums leder, Lars Vorland, at bruken av ipilimumab fortsetter som før. Heretter skal sykehusene selv betale for nye pasienter som tar i bruk legemiddelet ved lokalavansert og metastatisk malignt melanom.

«Inntil resultat av metodevurderingene foreligger, kontinueres bruk av ipilimumab ved lokalavansert og metastatisk malignt melanom», heter det i vedtaket fra de fire RHF-direktørene. Samtidig skriver Beslutningsforum at praksisen «må tas inn i nasjonale retningslinjer». 

Aamdal er usikker på hvordan dette skal tolkes.

– Det er selvmotsigende at man tar det inn i retningslinjene samtidig som man skal vente på en metodevurdering. Man pleier ikke ta legemidler inn i retningslinjene før det er standardbehandling, påpeker Aamdal, som mener dette må tolkes som et midlertidig ja.

At medikamentet tas inn i nasjonale retningslinjer utløser en rettighet for pasienten.

– Kan være helbredende
Det er uklart når Beslutningsforum vil ta stilling til en ny metodevurdering. Ifølge Aamdal har 33.000 pasienter nå fått behandling med ipilimumab internasjonalt, og resultatene er gode.

– Det kan hende at denne behandlingen er helbredende. Vi har sett at noen pasienter med spredning fra føflekk-kreft lever i mange år etter å ha fått behandlingen, men det må gå enda flere år før man med sikkerhet kan si at de er helbredet.

Formålet med den norske studien er først og fremst å kartlegge markører som kan si noe om hvilke pasienter som har best nytte av behandlingen, men ifølge Aamdal vil det trolig gå flere år før man har noen svar.

Powered by Labrador CMS