Krisestab i Helsedirektoratet

Direktoratet ber om redegjørelser fra alle kommuner og helseforetak innen fredag formiddag på om de har beredskapen klar i tilfelle terror.  

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

BER OM SVAR: Assisterende helsedirektør Cecilie Daae ønsker en oversikt over beredskapsplaner i helseetatene. Foto: Helsedirektoratet

Helsedirektoratet har satt ned krisestab i forbindelse med terrortrusselen mot Norge som ble offentliggjort torsdag formiddag. I henhold til nasjonal helseberedskapsplan har direktoratet fått i oppgave å koordinere nødvendig innsats i helsetjenesten i forbindelse med trusselen. 

– Vi følger situasjonen tett. At vi har etablert krisestab vil si at vi raskt har mulighet til oppbemanne beredskapskritiske funksjoner dersom det blir behov for dette. Generelt tenker vi at helsevesenet er i stand til å takle store hendelser, men vi har planer for ytterligere oppbemanning hvis det skulle bli behov for det. Vi vil også legge ut informasjon aktuell informasjon og råd på Helsenorge og på direktoratets sider, sier assisterende helsedirektør Cecilie Daae til Dagens Medisin. 

Spør om to ting
Torsdag ettermiddag sendte Helsedirektoratet ut et elektronisk brev til alle landets fylkesmenn, de regionale helseforetakene og etatene i den sentrale helseforvaltningen. Fylkesmennene har ansvar for å hente inn informasjon fra kommunene. I brevet ber direktoratet de ulike helseetatene om å redegjøre for to ting:

– Kommuner og helseforetak blir bedt om å gå gjennom eget planverk, sikkerhet, personell – og ressurssituasjon i lys av terrortrusselen som ble varslet torsdag. Kommuner og helseforetak blir også bedt om å vurdere behovet for å gjennomføre tiltak i samsvar med egne beredskapsplaner, deriblant planer for psykososial oppfølging, sier Daae.

 Spørsmål 1 må besvares innen klokken 10 i morgen. Spørsmål 2 innen klokken 13. Klokken 14 skal direktoratet oversende informasjonen til Helsedepartementet. 

Kan bli skremt
Daae understreker at det er viktig å ha gode tilbud for personer som blir engstelige og redd av informasjonen om terrortrusselen. 

– Utsatte grupper kan trenge ekstra støtte. Det må kommuner og de regionale helseforetakene være oppmerksomme på og tilby psykososiale tiltak for disse.  

På nettsidene til Helsenorge er det lagt ut informasjon til både innbyggere og helsepersonell om hvordan man kan takle redsel og frykt, og også hvordan man for eksempel skal møte barn som blir redde av det som formidles.  

Kontaktet pårørendegruppe
Direktoratet har vært i kontakt med pårørendegruppen for 22.juli for å høre om de trengte ekstra bistand. 

– Det ga de beskjed om at de ikke trengte det foreløpig. Samtidig fortalte de har at de har opplevd økt pågang nå etter at terrortrusselen ble kjent torsdag formiddag.  

Oppfordrer til tett samarbeid
Daae oppfordrer helsepersonell i kommuner og helseforetak om å samarbeide tett med politiet om beredskap og sikkerhet lokalt. 

– Et slikt arbeid er allerede i gang mange steder. 

Powered by Labrador CMS