Kåret Helse-Norges mektigste: Legene svekker politikermakten
Helseminister Bjarne Håkon Hanssen har mest makt i Helse-Norge. Fem av de ti mektigste er legebyråkrater. Totalt har legene styrket sin makt, ifølge Dagens Medisin som har kåret Helse-Norges 100 mektigste.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Bare én gang tidligere har helsestatsråden toppet listen over Helse-Norges 100 mektigste personer siden Dagens Medisin i 2000 begynte med en slik kåring annet hvert år. Bortsett fra helse- og omsorgsministeren er imidlertid politikermakten svekket.
Etter Bjarne Håkon Hanssen følger helsedirektør Bjørn-Inge Larsen, som var Helse-Norges mektigste person både i 2004 og 2006. Ny i teten denne gang er sjefen for landets største helseregion, administrerende direktør Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst på tredje plass.
Både Larsen og Mikkelsen har legeutdanning.
På bekostning av politikerne
Siden 2006 har legene festet grepet ytterligere på bekostning av politikerne, og vi finner tolv leger blant de 20 mektigste. Direktør Lars E. Hanssen i Statens helsetilsyn er nummer fire og divisjonsdirektør Hans Petter Aarseth i Helsedirektoratet har femteplassen.
Direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet har rykket ned fra 3. til 9. plass. I 2008 fikk han ikke synliggjort sin makt slik som i 2006, da han måtte håndtere pandemitrussel, legionellautbrudd, matforgiftning og vaksinebråk.
Leger tett i tett
Andre leger i makteliten er redaktør Charlotte Haug i Tidsskriftet (13), assisterende direktør Geir Sverre Braut i Statens helsetilsyn (14) og legepresident Torunn Janbu (15). Alle de seks sistnevnte var høyt på listen også forrige gang.
Jan Emil Kristoffersen, leder av Allmennlegeforeningen (16), er derimot ny på makttoppen. Rangeringen av ham - helt i ryggen på Janbu - ble gjort før det var kjent at begge stiller som kandidater ved neste presidentvalg i Dnlf.
Ytterligere tre leger er blant de 20 mektigste: Administrerende direktør Gunnar Bovim ved St. Olavs Hospital (20), Trond Markestad, leder av Rådet for legeetikk (20) og Olav Gunnar Ballo (9), som også har en politikerhatt.
Frp-dominansen brutt
Utenom helsestatsråden er Jens Stoltenberg (11) den eneste fra regjeringen blant de 20 mektigste, to mindre enn i 2006. Til gjengjeld har tre medlemmer av Helse- og omsorgskomiteen rykket opp. Tre av dem er blant de ti mektigste, mot bare én forrige gang: Jan Bøhler (5), Inge Lønning (5) og Laila Dåvøy (10).
Lederen av komiteen, Harald T. Nesvik fra Frp, må nøye seg med 18. plass. Frp-formann Siv Jensen har rykket ned ett trinn - til 23.-plass. Fremskrittspartiet har dermed mistet sin dominerende plass i helsepolitikken siden John I. Alvheim i 2000 sto øverst på maktlisten og i 2002 på tredje plass.
Dagfinn Høybråten har hoppet fra 65. til 19. plass. Som helsestatsråd tronet han på toppen av maktlisten i 2002 etter å ha fått gjennom røykeloven. Høybråten sitter ikke i helse- og omsorgskomiteen, men kommer likevel foran både finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen (23) og den forrige helsestatsråden Sylvia Brustad (29).
Kristin Halvorsen har mistet mest makt av politikere, hele 20 plasser ned. Nasjonalbudsjettets betydning i Helse-Norge har neppe minket, men Halvorsen får lave poengsummer etter kriterier som ikke går på formell posisjon.
Totalt inneholder listen denne gang færre stortingspolitikere enn i 2006.
Færre kvinner med makt
Kvinnene taper makt i Helse-Norge. Fortsatt er bare 30 av de 100 personene på listen kvinner, trolig omvendt proporsjonalt med kvinneandelen på mange områder i helsesektoren. Bare to av de ti mektigste er kvinner, og seks av de 20 på makttoppen. Av de 50 første er 18 kvinner.
Utenom tre tillitsvalgte og en ansatt i Legeforeningen er ingen fra arbeidslivets organisasjoner blant de 20 mektigste, slik Gerd Liv Valla var i 2006. Lengre ned på listen kommer imidlertid LO-leder Roar Flåthen (23), administrerende direktør Lars Haukaas i Spekter (44), viseadministrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter (46) og NHO-sjef Finn Bergesen (46). Bak dem følger Fagforbundets leder Jan Davidsen (53), Akademikernes leder Knut Aarbakke (59) og Unio-leder Anders Folkestad (68). Sykepleierforbundets leder Lisbeth Normann havnet på 50. plass.
Jurymedlemmene på listen fikk ikke stemme på seg selv.
Følg lenkene i slutten av saken for å lese mere om Helse-Norges 100 mektigste.
Disse står bak kåringen:
OLAUG VILLANGER er overlege ved Rikshospitalet HF, hvor hun også er foretakstillitsvalgt for overlegene. Før hun begynte ved Rikshospitalet for over åtte år siden, har hun blant annet jobbet ved Ullevål universitetssykehus og Bærum sykehus.
HANS KRISTIAN BAKKE er spesialist i allmennmedisin og fastlege i Bergen. Han har vært leder av Allmennpraktiserende legers forening og president i Legeforeningen. Bakke er nå leder av Sykehjelps- og pensjonsordningen for leger (SOP).
MAGNE NYLENNA er professor i samfunnsmedisin ved NTNU og redaktør av Helsebiblioteket. Han har tidligere vært redaktør av Tidsskriftet og generalsekretær i Legeforeningen. For tiden er han fungerende direktør ved Kunnskapssenteret.
HÅVARD EBBESTAD har fra 2003 vært administrerende direktør i Pfizer AS. Han er styreleder i Legemiddelindustrien, hvor han sittet i styret siden 2001.
LISBETH NORMANN er forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund og nestleder i Unio siden 2007. Tidligere helsefaglig direktør ved Aker universitetssykehus HF, fagsjef i Norsk Sykepleierforbund og oversykepleier ved Aker og Rikshospitalet.
TINE DOMMERUD er nyhetsredaktør i Dagens Medisin. Hun har vært politisk journalist i Asker og Bærums Budstikke og journalist i Legeforeningens informasjonsavdeling.
Jurymedlemmene på listen fikk ikke stemme på seg selv.
Juryens arbeidsmetode
Utgangspunktet for kåringen av Helse-Norges 100 mektigste er en liste med 218 kandidater, som er nominert av redaksjonen i Dagens Medisin og juryen.
Jurymedlemmene har, uavhengig av hverandre, gitt poeng til minst 75 av kandidatene. Hver av disse kandidatene er gitt poeng etter en skala fra én til fem etter følgende seks kriterier:
- formell posisjon/stilling
- uformell makt/innflytelse
- personlig innsats
- faglig anseelse
- nettverk/personlige kontakter
- gjennomslagskraft i mediene.
Poengene er deretter regnet ut rent matematisk. Journalister og informasjonsmedarbeidere er holdt utenfor kåringen.
Dagens Medisin har foretatt tilsvarende kåringer i 2000, 2002, 2004 og 2006.
Kåret Helse-Norges 100 mektigste:
- Intro: Legene svekker politikermakten
- Politikk pluss byråkrati er lik makt
- Bjarne Håkon Hanssen: Mer makt med tillit fra Jens
- Bente Mikkelsen: Fersk i makteliten
- Presentasjon av topp 20
- Topp 10 ut i fra ulike kriterier
- Totaloversikt topp 100
Helse-Norges 100 mektigste, Dagens Medisin 01/09