Utenlandsstudent får ikke turnusplass
Annette Olsen har studert til lege i Polen. - Jeg får ikke turnusplass og heller ikke vikariater, sier Olsen.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Annette Olsen har skrevet 43 individuelle søknader- og blitt kalt inn til kun ett intervju. Hun fikk ikke plassen fordi hun ikke hadde ansiennitet i fylket.
Siden Olsen har studert i Polen, og ikke har jobbet på sykehus med lisens, frykter hun at hun stiller lengst bak i køen når sykehusene skal velge turnuskandidater.
- De som har studert her i Norge, har blant annet forskning som en del av utdanningen sin. I tillegg har de knyttet kontakter i løpet av studietiden, sier Olsen.
Oppgitt
Hun påpeker at med det gamle systemet ville hun vært sikret turnusplass i februar.
- Nå er det ikke sikkert at jeg får det engang, sier hun.
Hun er oppgitt over at Helsedirektoratet endrer ordningen midt i et forløp, og vet at mange av de hun har studert sammen med i Polen heller ikke har fått turnusplass.

Fikk barn
Nå søker hun vikariater,for å få mer erfaring på CV-en, men har ikke fått napp.
- Jeg fikk barn da jeg gikk fjerdeåret i Polen. Derfor jobbet jeg ikke sommeren etter femteåret. På mange sykehus blir jeg ikke vurdert til et vikariat siden jeg ikke har jobbet på sykehus med lisens, og jeg får ikke turnus uten mer erfaring på CV-en, sier hun.
Hun har også tilbudt seg å jobbe gratis for å få mer erfaring før februar.
Gode karakterer
Olsen har fullført studiet på normert tid, har gode karakterer og hun har hospitert og jobbet med lisens på legekontor. Hun tok ikke fødselspermisjon.
- Ironisk nok ville jeg kanskje hatt bedre sjanser hvis jeg hadde tatt permisjon, og deretter skaffet meg sommerjobb, men dette blir spekulasjoner, sier hun.
Vil begrense antall søknader
Even Holth Rustad, turnusansvarlig i Norsk medisinstudentforening, sier det ennå er for tidlig å si om studiested spiller noen rolle for om man får turnusplass.
Legeforeningen skal ha et møte med departementet i august for å finne tiltak for å gjøre neste ansettelsesrunde i februar mer ryddig.
- Vi vurderer blant annet å innføre begrensninger på hvor mange søknader hver student kan sende. Dette vil antakelig være positivt for søknadsbehandlingen- en del sykehus har mottatt langt flere søknader enn de har kapasitet til å vurdere ordentlig, sier han.
Vanskelig situasjon
Han skjønner at de som ikke har fått turnusplass ennå er i en vanskelig situasjon.
- Med den nye ordningen er man ikke garantert turnusplass. Det er dermed en teoretisk mulighet for at man aldri slipper til i legeyrket. Det blir feil å oppfordre folk til å studere medisin hvis det ikke er behov for dem som leger når de er ferdig utdannet, sier Rustad.
Statistikk til høsten
Anne Grethe Slåtten, prosjektleder avdeling utdanning og personell i Helsedirektoratet, sier det er stort fokus på å få oversikt over hvor de som blir ansatt blir utdannet.
- Dette blir klart til høsten. Endelige tall og statistikker kommer også da, sier hun.
- Vurderer Helsedirektoratet å gjøre noen endringer turnusordningen?
- Ordningen skal evalueres over en femårsperiode. Vi vil følge med på utviklingen, hvem som ansettes og ventetider, sier Slåtten.