TODELT: Wenke Iren Gamme (til venstre) og Siri Ødegaard Fossum jobber med både pasienter og med forskning. De har begge tatt en mastergrad innen sykepleie. Foto: Anders Gule

– Mastergrad gir profesjonell trygghet

Sykepleiere med mastergrad får et bedre grunnlag for å ta beslutninger, og de stiller sterkere i tverrfaglige team, viser en ny kvalitativ studie.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Vi ser at mastergrad gir sykepleiere en profesjonell trygghet, sier førsteforfatter og professor Marit Graue ved sykepleierutdanningen ved Høgskolen i Bergen.
I en nylig publisert studie har hun og kollega Anne Solveig Iversen samlet inn refleksjonsnotater fra 35 sykepleiere. Sykepleierne ble spurt om å beskrive en spesiell utfordrende situasjon de hadde erfart i klinikken. De ble stilt de samme spørsmålene før de startet på masterprogrammet – og etter at de hadde fullført. Forskerne ønsket å undersøke hva de hadde lært av masterstudiet.
– Bedre grunnlag for beslutninger
– Vi fant at sykepleierne hadde et annet perspektiv og et bedre grunnlag for å ta beslutninger etter at de hadde fullført mastergraden. Beslutninger tas på et høyere refleksjonsnivå. Studiet gjorde også at sykepleierne fikk mer tyngde i tverrfaglige samarbeid, og de ble bedre i stand til å finne og anvende ny forskning, sier Graue.
Sykepleierne fikk også mer anerkjennelse fra andre yrkesgrupper når de har mastergrad, og ble flinkere til å kommunisere med pasientene.
Ønsket mer fagutvikling
Etter å ha jobbet som sykepleier i fire år ønsket Wenke Iren Gamme mer fagutvikling. Da tok hun tverrfaglig master ved Universitetet i Oslo. Nå har hun jobbet med master siden 2011.
– Gjennom masteren har jeg fått interesse og engasjement for å utvikle behandlingen ute i klinikken. Jeg har fått ny innsikt og ser ting fra forskjellige sider. Det har vært veldig nyttig for meg, sier Gamme, som nå er spesialsykepleier ved Sykehuset Innlandet. Der deler hun tiden likt mellom forskning og pasienter.
Hun mener også det er en stor fordel at forskning igangsettes av personer som jobber tett på pasientene og kjenner hverdagen der.
«Trygghet og integritet»
Gammes kollega, Siri Ødegaard Fossum ved Sykehuset Innlandet, har tatt en master i sykepleievitenskap ved Universitetet i Oslo. Hun tok mastergraden rett etter fullført sykepleierutdanning, og nå jobber hun som fagsykepleier ved Sykehuset Innlandet.
– Mastergraden har gjort at jeg har fått mer faglig trygghet og integritet. Jeg har fått økt evne til kildekritikk, og til å finne og vurdere forskning. Studiet har gjort meg i stand til å være mer reflektert og kritisk, sier Fossum.
Vil utrede nye mastergrader
Nye masterprogrammer for sykepleiere er et satsingsområde for regjeringen. I den nye meldingen for primærhelsetjenesten står det at regjeringen ønsker å utrede etablering av nye kliniske videreutdanninger for sykepleiere på mastergradsnivå rettet mot oppgaver i den kommunale helse – og omsorgstjenesten. På sikt ønsker man at tilsvarende mastergradsutdanninger vurderes også for andre profesjonsutdanninger: «Det er også ønskelig at utdanningsinstitusjonene selv utvikler studietilbud om brede kliniske videreutdanninger for sykepleiere, og eventuelt andre grupper, på mastergradsnivå».
«Det er behov for mastergradsutdanninger som gir fordyping og kompetanse på bredere fagområder enn det som er tilfelle med mange av dagens videreutdanninger», heter det videre.
Samtidig ønsker regjeringen å begrense antallet studietilbud på masternivå for å sikre at det blir en enhetlig nasjonal standard på videreutdanningene.
Flere spesialiseringer
Høgskolen i Bergen har til nå hatt tre ulike mastergrad-spesialiseringer for sykepleiere. Fra høsten 2015 blir det fire nye spesialiseringer i klinisk sykepleie.
– Det er nå et veldig stort behov for at man arbeider i team som bruker ny forskning, gjeldende standarder og best praksis for å sikre høy kvalitet i behandlingen. Det gjør at det nå etableres flere studier på masternivå for sykepleiere, sier Graue.

Powered by Labrador CMS