Reiser spørsmål om lønnsnemndas habilitet

Sykehuskonflikten skal avgjøres i februar. Men først må habiliteten til to av medlemmene i Rikslønnsnemnda avklares.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Legenes vaktplaner skal opp i Rikslønnsnemnda 9. februar neste år. Det er klart etter at Stortinget formelt har vedtatt lov om lønnsbehandling av arbeidstvisten mellom Akademikerne og Spekter i forbindelse med årets tariffoppgjør. Loven ble formelt sanksjonert i statsråd i går, over to måneder etter at arbeidsministeren avblåste sykehusstreiken.

Nylig sendte Rikslønnsnemnda ut et brev til partene hvor de innkaller til hovedforhandling 9. februar.

Lege i familien og direktørvenn
Det er sorenskriver Liv Synnøve Taraldsrud som leder nemnda, og med seg har hun de to nøytrale medlemmene Anne-Britt Evensen Norum og Erling Barth, som begge bor i Oslo og er utdannet økonomer. Norum er avdelingsdirektør i Innovasjon Norge, mens Barth er seniorforsker ved Institutt for samfunnsforskning og professor II ved Økonomisk Institutt, Universitetet i Oslo.

Les også: Disse avgjør sykehusstriden

I brevet som er sendt ut til partene tar to av nemndsmedlemmene opp spørsmål om sin egen habilitet. Taraldsrud har leger i familien, mens Barth opplyser at han er nær venn med en sykehusdirektør.

Spekter og Ademikerne har fått frist til 9. januar for å komme med eventuelle innsigelser mot at disse to personene skal behandle saken. Dersom organisasjonene protesterer kan medlemmene bli byttet ut, men det er for tidlig å si nå, opplyser Eli Mette Jarbo, fagdirektør i Arbeids- og sosialdepartementet.

Ikke konkludert
– Vår foreløpige kommentar er at vi har mottatt redegjørelsen og at vi vil vurdere om vi har innsigelser innen fristen 6. januar, sier kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes i Spekter.

Heller ikke Legeforeningen har tatt stilling.

– Vi kommer til å vurdere om vi synes dette er problematisk, sier Hanne Gillebo-Blom, forhandlingssjef i Legeforeningen.

Les også: Tror ikke legene vinner frem

Skriver på innlegg
Begge partene sier at de forbereder seg på hovedforhandlingen i februar, og at det per nå ikke er noe som tyder på at partene kan komme til enighet på egen hånd før den tid.

– Spekter jobber alltid for frivillige løsninger, men det er møtet i Rikslønnsnemnda vi forbereder oss på og konsentrerer oss om nå. Vi vil argumentere for våre synspunkt om at det ikke skal gjøres endringer i legenes tariffavtale, sier Dahl Dørnes.

Akademikerne og Spekter skal forberede skriftlige innlegg, som de må levere til nemnda innen 25. januar. Organisasjonene skal også oppnevne to medlemmer hver som skal sitte i nemnda sammen med de faste medlemmene. Verken Spekter eller Legeforeningen har avgjort hvem som skal representere dem i nemnda.

Les også: Slik forbereder partene seg til Rikslønnsnemnda

Powered by Labrador CMS