Kan forebygge blodpropp ved kreft
Enkelte kreftpasientgrupper har økt risiko for venøs blodpropp. Ny studie reiser spørsmål om økt bruk av antikoagulanter er fornuftig.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Noen kreftformer, blant annet kreft i bukspyttkjertelen, gir økt risiko for venøs blodpropp, uavhengig av behandlingen. Også behandling av andre kreftformer, der cellegift gis via sentralt venekateter, øker blodproppfaren.
En fransk studie som ble lagt frem på den europeiske kreftkongressen (ESMO) i Wien nylig fant at antikoagulerende medikament kan forebygge blodpropp.
Kanskje for lite brukt
Forekomst av venøse blodpropper var på 8,1 prosent i antikoagulantgruppen, mot 14,8 prosent blant kreftpasienter som ikke hadde fått antikoagulerende legemiddel.
Overlege Tone Ikdahl ved Avdeling for kreftbehandling på OUS Ullevål sier at problemstillingen er kjent.
– Vi har lenge visst at hyppighet av venøse tromboser øker ved visse kreftformer og i forbindelse med cellegiftbehandling via venekateter. Vi bruker ikke antikoagulanter rutinemessig, men gjør individuelle vurderinger. Kanskje er det klokt å bruke dette i større grad enn det gjøres i dag, sier Ikdahl til Dagens Medisin.
Diskuterer praksis
Hun forteller at ved Ullevål har legene en diskusjon om gjennomgang av praksis ved behandling av pasienter med bukspyttkjertelkreft for å se om antikoagulanter bør brukes oftere.
– Kan hende er det en gevinst å hente for pasientene, og kanskje har vi vært for lite aggressive med å gi forebyggende behandling for blodpropp. Men det trengs mer forskning, sier Ikdahl.
Motstridende funn
En av legene bak den franske studien, Lava-Denes sier i pressemeldingen fra ESMO at nyere studier og metaanalyser gir motstridende resultatene når det gjelder anbefalinger om antikoagulasjonsbehandling som blodproppforebygging hos kreftpasienter, men at den franske studien bør mane til refleksjon.
Omkring 3-4 prosent av kreftpasienter som behandles med cellegift gjennom sentralt venekateter får symptomgivende venøs blodpropp, ifølge den italienske kreftlegen Fausto Roila. Iberegnet dem som ikke har symptomer, ligger andelen ifølge forskeren på 12-18 prosent.
Roila påpeker imidlertid at det trengs dobbeltblindede randomiserte studier før retningslinjene eventuelt kan endres. I dag anbefaler verken amerikanske eller franske retningslinjer antikoagulasjon som forebygging hos kreftpasienter.