Første nestleder i Helse og omsorgskomiteen på Stortinget, Kjersti Toppe (Sp), ber om nye tiltak for å sikre legemiddelberedskapen. Foto: Lasse Moe

Rekordstor legemiddelmangel – ber om tiltaksplan

Senterpartiet ber om plan for å sikre legemiddelberedskapen i Norge.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Statens legemiddelverk har i starten av 2019 meldt om et svært høyt omfang av legemiddelmangel.

I spørretimen på Stortinget onsdag, vil Helse- og omsorgskomiteens Kjersti Toppe (Sp) be helsmeinister Bent Høie (H) om å fremme en tiltaksplan for å sikre legemiddelberedskapen i Norge.

Fikk ikke flertall for forslag
Hun viser til at Sp i 2015 foreslo at regjeringen skulle gjennomføre en uavhengig utredning av situasjonen rundt legemiddelmangel, og legge fram en konkret plan for hvordan man skulle sikre beredskapen i Norge. Forslaget fikk  ikke flertall.

– Nå meldes det om rekordstor legemiddelmangel i Norge. Vil statsråden fremme en tiltaksplan for Stortinget for å sikre legemiddelberedskapen i Norge, spør Toppe.

Utsatte rapport
I juli i fjor lovet Helsedirektoratet at de ville legge frem konkrete tiltak for hvordan de skulle håndtere legemiddelmangel. Løftet kom etter at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) kom med en rapport som blant annet konkluderte med at en mangelsituasjon i verste fall kan føre til 2500 dødsfall.

Helsedirektoratets rapport, som var lovet før jul, er imidlertid utsatt, og direktoratet sa nylig at den ikke vil overleveres Helse – og omsorgsdepartementet før til sommeren.

– Det er et ganske stort arbeid. Derfor trenger vi å bruke litt mer tid på dette. I tillegg vil vi gjerne ha med eventuelle erfaringer med legemiddelberedskap fra beredskapsøvelsen som ble gjennomført sist høst i kjølvannet av «Trident Juncture», har Kirsten Hjelle, seniorrådgiver i Helsedirektoratet, tidligere uttalt til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS