
Foreslår fremdriftsplan for ny oppgavedeling
Konstituert administrerende direktør Marit Lind i Helse Nord RHF ber i et forslag til vedtak styret om å se nærmere på organiseringen av blant annet akutt, føde og psykisk helsevern.
Onsdag er det styremøte i Helse Nord RHF.
På forrige møte ble det bestemt at Helse Nord RHF skal foreslå en helhetlig plan for funksjons- og oppgavedeling for Helse- og omsorgsdepartementet som bidrar til at Helse Nord kan ivareta sitt "sørge for-ansvar" på sikt, styrke kvaliteten i pasienttilbudet og sikre retning for arbeidet videre med at Helse Nord RHF kan ivareta sine pasienter også i fremtiden.
Herunder vurdere behov for endringer i funksjons- og oppgavedeling.
I situasjonsbeskrivelsen fra samme møte ble det pekt på tilgang til nok kvalifisert arbeidskraft som den største utfordringen, noe som forventes å være en sterk driver for å samle flere funksjoner.
"Dagens struktur er derfor ikke bærekraftig eller mulig å opprettholde, og vi må omstille oss til løsninger som ikke forutsetter mer helsepersonell for å levere likeverdige helsetjenester framover," het det i beskrivelsen.
Sviktende befolkningsvekst, med dertil hørende forsørgerbrøk, samt mangel på fastleger, ble også trukket frem som utfordringer som spesielt rammer Nord-Norge.
– Dette er et historisk arbeid. Ingen har gjort akkurat dette før, sett hele regionen under ett. Det ligger et stort ansvar på styret nå, og det merker jeg på stemningen i styret.
Det sa styreleder Renate Larsen etter at konstituert administrerende direktør Marit Lind hadde lagt fram sitt forslag til hvordan det regionale helseforetaket skal endre struktur, i møtet i slutten av februar.
Hun viste så til oppdraget helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) ga til Helse Nord før jul. Hun ga foretaket pålegg om å få økonomien under kontroll, og om å vurdere funksjons- og oppgavefordelingen mellom foretakene.
– Det er tydelig at det ikke et alternativ å ikke gjøre noe, sa Larsen.
Forslaget om endring av struktur i det regionale helseforetaket førte for øvrig til heftig debatt.
I korte trekk ba konstituert administrerende direktør Marit Lind styret om å vedta følgende:
- Funksjoner og oppgaver skal omstruktureres for å gi en bærekraftig økonomi. Det betyr at helseforetaket skal gå fra «små og sårbare» til «større og mer fleksible» enheter og fagmiljøer i alle deler av virksomheten.
- Ressurser skal omprioriteres fra døgnkontinuerlige tilbud med lav aktivitet til vaktordninger med høy aktivitet.
- Oppbygging av egen kapasitet og faglig kvalitet for å redusere kjøp av helsetjenester fra private, samt begrense pasientstrømmer ut av regionen.
Les mer om forrige styremøte og vedtaket som ble fattet her.
Vil vurdere funksjons- og oppgavedeling
I styrepapirene til førstkommende møte foreslår Lind at styret slutter seg til tidligere presentert fremdriftsplan, samt å be administrerende direktør gå videre med følgende områder for å sikre fremtidig bærekraft i helsetjenesten i området:
1. Akuttfunksjoner - utrede organisering av akuttfunksjoner og organisering av fødeenheter. I tillegg utrede behovet for styrking av sykehusfunksjoner under psykisk helsevern.
2. Kapasitet og drift av elektive funksjoner:
- Psykisk helsevern - allmennpsykiatri. Utrede organiseringen av distriktspsykiatriske senter (DPS), utrede funksjoner og tjenestetilbud i DPS, inkludert variasjon i forbruk og utrede styrkning av polikliniske tjenestetilbud.
- Planlagt kirurgi - utrede etablering av elektive enheter eller sykehus i Helse Nord og utrede ytterligere deling av elektive funksjoner.
- Rehabiliterings- og habiliteringstjenester - utrede endring av tjenestetilbud til egne sykehus med mer spesialisert rehabilitering.
- Private tjenester og avtalespesialister - utrede oppbygging av egen kapasitet for å kunne redusere kjøp av helsetjenester
fra private
3. Diagnostiske funksjoner:
- Radiologi - utrede ytterligere vaktsamarbeid i radiologi, utrede samorganisering av bildediagnostiske tjenestetilbud og utrede standardisering av medisinsk teknisk utstyr og undersøkelsesprotokoller I.
- Laboratoriemedisin - utrede vaktsamarbeid i laboratoriemedisin, utrede standardisering av medisinsk teknisk utstyr og utrede økning i egen analysekapasitet.
4. Samordning av primær- og spesialisthelsetjenesten
Det presiseres også i vedtaket at styret understreket nødvendigheten av en utvikling av helsetjenesten i Helse Nord som sikrer likeverdig tilgang til gode helsetjenester, inkludert forsvarlig akuttberedskap og at den videre utredningen skal inkludere en risiko- og sårbarhetsanalyse.
Videre presiseres det at kommunene skal involveres i arbeidet videre og at styret ønsker en tilbakemelding på hvordan dette bør gjøres.