DEMONSTRANTER: Helseminister Ingvild Kjerkol ble møtt av demonstranter med fakler da hun ankom Gravdal sykehus i Vestvågøy kommune i Lofoten.

Kjerkol: Jeg kunne nok selv stått med en fakkel i hånda

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) ble møtt av demonstranter med fakler og bannere da hun besøkte Lofoten tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

Mange er frustrert, sinte og bekymret over planene om å gjøre om Nordlandssykehuset Lofoten til et distriktsmedisinsk senter.

– Det forstår jeg veldig godt. Det møtte folk med fakler i dag, de opplever at helsetilbudet deres er foreslått endret, sier Kjerkol til NTB.

I sosiale medier er protestene blitt tagget med #kokførbainna og #viblørikkesaktar.

Kjerkol understreker at hun forstår godt hvor viktig helsetilbudet er for folk. Om hun selv hadde bodd i Lofoten, hadde hun sikkert engasjert seg, bemerker hun.

– Jeg tror jeg nok selv ville vært blant dem som sto med en fakkel i hånda.

Beslutning tas i april

Årsakene til protestene er kuttplanene for sykehusene i Nord-Norge. En arbeidsgruppe har foreslått å gå fra to til ett akuttsykehus på Helgeland, degradere Lofoten sykehus til et distriktsmedisinsk senter og fjerne akuttilbudet på Narvik sykehus.

For Kjerkol er det viktig å få fram budskapet om at det er langt fram til det tas en beslutning.

Først skal Helse nord bli ferdig med sin prosess. Deres konklusjon på nyåret går videre til helseministeren, og etter en bred høring skal regjeringen ta beslutningen i april.

Selv om hun er opptatt av å få fram at innspill skal lyttes til, understreker hun at utfordringene i Helse nord må løses. Hun viser til at tusen stillinger står ubesatt

– Det er ikke bærekraftig å dekke opp tusen ledige stillinger med overtid eller innleie fra dyre vikarbyråer, sier hun.

Kjerkol ga ingen løfter

Sykehusbråket er bakteppet når Arbeiderpartiet får 10 prosent på en meningsmåling utført av Norstat i de seks lofotenkommunene. Målingen ble publisert på NRK i forkant av Kjerkols besøk.

Vågan Arbeiderparti mener fremtiden ser mørk ut for lokalpartiet.

– Det er allerede en katastrofe for Arbeiderpartiet i Lofoten. Jeg er redd Arbeiderpartiet blir helt borte dersom det blir resultatet, sier hun.

Hun ber Kjerkol om å bekrefte at de får beholde akuttfunksjonen og fødetilbudet. Men en slik beskjed kunne helseministeren ikke gi.

– Jeg kommer ikke til å stoppe prosessen i dag, det tror jeg ikke noen forventer av meg. Men vi kommer til å ta en beslutning der alle konsekvenser er godt belyst, sa Kjerkol etter møtet.

Ap mer enn halvert

Oppslutningen i Lofoten er mer enn halvert fra stortingsvalget i 2021, da partiet fikk 24,4 prosent. Også Senterpartiet raser ned 13,8 prosentpoeng til 6,9 prosent. Mest fram går Høyre, Frp og Inp, som alle går fram 6–7 prosentpoeng.

– Det er ikke overraskende når man ser hvilket fokus sykehussaken har fått, sier Elisabeth Holand til NRK.

Hun var inntil nylig leder for Vestvågøy Arbeiderparti, men meldte seg nylig ut av lokallaget i protest – sammen med nesten halvparten av medlemmene.

Også medlemmene i Vågan Arbeiderparti vurderte å melde seg ut, men de valgte å bli.

Powered by Labrador CMS