Musikkterapi motiverer psykose-pasienter

Musikkterapi gir opplevelser av motivasjon, mestring, glede, vitalitet og håp hos pasienter med psykose, viser ny studie. 

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Musikkterapeut Hans Petter Solli har intervjuet pasienter ved lukket psykiatrisk avdeling på Lovisenberg Diakonale Sykehus om deres erfaringer med musikkterapi. 

Solli jobber som musikkterapeut ved sykehuset og er doktorgradsstipendiat ved Griegakademiet, Institutt for musikk ved Universitetet i Bergen. 

Pasientene som ble intervjuet var diagnostisert med psykose. Målet var å undersøke hvordan pasientene opplevde musikalsk deltakelse, og få kunnskap om hvordan dette kan bidra til å bidra i deres bedringsprosess. 

Aktive aktører i eget liv
– Mange av pasientene jeg har intervjuet sier at det å være motivert til å stå opp om morgenen er noe de ikke opplever ofte. Musikken gir dem denne motivasjonen, sier Solli til Napha.no

Avhandlingen viser at musikkterapi er en terapeutisk og sosial arena hvor personer med alvorlige psykiske lidelser opplever seg som aktive aktører i eget liv, skriver Universitetet i Bergen i omtalen av doktorgraden. 

Deltakerne i studien sier at musikkterapi gir opplevelser av motivasjon, mestring, glede, vitalitet og håp. Dette er opplevelser de betegner som sjeldne under sykehusoppholdet og også i livet ellers. 

Fri fra stigma
Deltakerne forteller også om at musikkterapi gir dem frihet fra blant annet sykdom, stigma og psykiatrisk behandling, og bidrar på den måten til å skape en mer positiv selvfølelse og identitet. 

Deltakerne forteller også om reduksjon og fravær av symptomer under aktivt musikalsk samspill. 

Inkludert i retningslinjer
Musikkterapi ble i 2013 inkludert for i de nasjonale retningslinjene for oppfølging og behandling av psykose. I retningslinjene står det at: 

Musikkterapi fremmer tilfriskning, og behandlingen bør starte i en så tidlig fase som mulig med henblikk på å redusere negative symptomer. Behandlingen må utføres av terapeuter med godkjent utdanning innen musikkterapi.

Da dette kom inn i retningslinjene for psykose, var det første gang i Norge at musikkterapi ble anbefalt i nasjonale retningslinjer innen helse. 

– Historisk og svært gledelig, uttalte Brynjulf Stige, forskningsleder ved GAMUT, Uni Helse da.

Støtter tidligere funn
Den nye studien støtter tidligere forskning og utdyper utdyper resultater som viser at musikkterapi har god effekt ved manglende motivasjon og sosial tilbaketrekning hos denne pasientgruppen.

Solli mener musikkterapi bør tilbys som en integrert del av behandling og oppfølging av pasienter diagnostisert med psykose. 

Solli disputerer 25.november. 

Powered by Labrador CMS